Την συμπαράστασή της στους κατοίκους του Βλοχού για το δράμα που βίωσαν και συνεχίζουν να βιώνουν επί 35 μέρες μετά το βράδυ της μεγάλης πλημμύρας που βύθισε το χωριό τους κάτω από τα λασπόνερα και τους ίδιους στην απόγνωση, εξέφρασε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου που επισκέφθηκε το απόγευμα την κοινότητα του Δήμου Παλαμά που δεν θυμίζει σε τίποτα το πως ήταν πριν την καταστροφή.

Το καφέ χρώμα της λάσπης κυριαρχεί παντού, οι δρόμοι είναι γεμάτοι από κατεστραμμένες οικοσκευές, στις στέγες των σπιτιών βλέπεις ακόμα κάδους απορριμμάτων που ανέβασαν τα νερά, πλαστικές καρέκλες ακόμα και νεκρά ζώα που δεν έχουν περισυλλεγεί.

«Για εμάς δεν ήταν πλημμύρα, ήταν πόλεμος κανονικός αυτό που ζήσαμε…» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια μιας γυναίκας προς την κ. Κωνσταντοπούλου που έδειχνε και η ίδια σοκαρισμένη με αυτά που έβλεπε και άκουγε, ενώ συγκλονιστική ήταν και η περιγραφή μιας σκηνής που διαδραματίστηκε τη νύχτα της πλημμύρας όπου μια μάνα αναγκάστηκε να εμπιστευτεί το νεογέννητο μωρό της σε έναν άγνωστό της άνθρωπο που πέρναγε από έξω από το πλημμυρισμένο σπίτι της…

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Ιωαν. Κούκας μαζί με τον νεοεκλεγέντα κ. Βασ. Καλογιάννη καθώς και κάτοικοι του Βλοχού ενημέρωσαν την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας για τα όσα έγιναν και δεν έγιναν από την πρώτη νύχτα μέχρι και σήμερα ζητώντας την υποστήριξή της τόσο ως Πρόεδρος κόμματος όσο και με την νομική της ιδιότητα, καθώς σκοπεύον να κινηθούν και νομικά κατά παντός υπευθύνου.

Η κ. Κωνσταντοπούλου του διαβεβαίωσε ότι θα είναι δίπλα τους τόσο στη Βουλή όσο και στον δικαστικό αγώνα που θέλουν να ξεκινήσουν και τους ζήτησε σε πρώτη φάση να καταγράψουν όλα όσα έχασαν και κυρίως όλα όσα βίωσαν τις δραματικές ώρες της πλημμύρες αλλά και την ημέρες που ακολούθησαν χωρίς να έχουν την απαιτούμενη μέριμνα από τους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, ώστε να προχωρήσουν σε σύντομο σχετικά χρόνο σε μηνύσεις και αγωγές, -ομαδικά ή και ατομικά όποιος επιθυμεί, -παρότι όπως εξήγησε, οι προθεσμίες δεν είναι πιεστικές, καθώς δεν πρόκειται για πλημμελήματα αλλά για κακουργήματα.

«Θα ζητήσω εξηγήσεις τη Δευτέρα από τον Πρωθυπουργό»

«Είμαι εδώ για να συμπαρασταθώ στους πληγέντες του Βλοχού, αλλά και για να φροντίσω να ακουστεί δυνατά αυτό που περνάνε. Είναι η 35η μέρα μετά την  πρώτη πλημμύρα, την πρώτη πάρα πολύ σοβαρή διακύβευση της ζωής τους που χάθηκαν όλα, όσα έχασαν και οι άνθρωποι αυτοί ακόμα ζητούν να περισυλλέξουν οι αρχές τα νεκρά ζώα, τα κατεστραμμένα υπάρχοντά τους, να μεριμνήσουν οι αρχές.

Δεν έχουν αποζημιωθεί για το παραμικρό, το χωριό είναι ακατοίκητο, ο καθένας προσπαθεί να δώσει λύση για να μπορέσει να ζήσει.  Υπάρχουν άνθρωποι κτηνοτρόφοι που έρχονται εδώ και μεριμνούν για τα επιζήσαντα ζώα και κοιμούνται μετά στην εκκλησία χωρίς καμία κρατική μέριμνα.

 Είναι ντροπιαστικό πραγματικά, είναι έγκλημα όχι μόνο αυτό που έγινε, αλλά και αυτό που συνεχίζει να γίνεται. Θα επισκεφτούμε τώρα το χωριό, θα δω με τα μάτια μου την κατάστασή όπως συνεχίζει να είναι , θα είμαι δίπλα τους και νομικά και ανθρώπινα και ηθικά και πολιτικά και με κάθε τρόπο που θα χρειαστεί και βέβαια και στη Βουλή τη Δευτέρα θα ζητήσω από τον Πρωθυπουργό εξηγήσεις γιατί αυτοί οι άνθρωποι επί 35 μέρες βιώνουν την εγκατάλειψη. Είναι σημαντικό να ακουστεί τι συμβαίνει εδώ στο Βλοχό  γιατί αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι έχει πέσει ένα πέπλο σιωπής πάνω από το Βλοχό και πάνω από τους πληγέντες. Αυτή τη σιωπή θα στη σπάσουμε.» δήλωσε η κ. Κωνσταντοπούλου μετά την αρχική συζήτηση με τους κατοίκους και λίγο πριν περιηγηθεί στο χωριό.

Να σημειωθεί ότι  η κ. Κωνσταντοπούλου και οι συνεργάτες της παρέδωσαν στους κατοίκους του Βλοχού και  είδη πρώτης ανάγκης που συλλέγονται όλες αυτές τις μέρες από την Πλεύση Ελευθερίας, στο πλαίσιο της δράσης “Η Αλληλεγγύη είναι δύναμη”.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ