Σε τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης προχωρά η Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, με αφορμή τα οικονομικά και εργασιακά προβλήματα στον κλάδο της Δημόσιας Υγείας. Στις 12 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Πανεπιστημίου 37)

Όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της, «η Δημόσια Υγεία – Πρόνοια δεν πρόκειται να φτιάξει με δημόσιες δαπάνες υγείας 5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι τουλάχιστον δύο μονάδες πιο υψηλός» υπογραμμίζοντας πως με «τέτοιο ύψος δαπανών υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και οι πολίτες βάζουν το χέρι όλο και πιο βαθιά στη τσέπη. Οι μισθοί των υγειονομικών είναι αντικίνητρο στη κάλυψη των σοβαρών κενών που αντιμετωπίζουν οι Υγειονομικές Μονάδες, το ΕΚΑΒ και η Πρόνοια». Παράλληλα, σημειώνει ότι «με μισθούς κάτω του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δεν θα έλθουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να δουλέψουν. Προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως το εξωτερικό», ενώ όπως αναφέρει ακόμη και «η ρύθμιση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας είναι κατώτερη των περιστάσεων αφού χορηγούνται πολύ μικρές αυξήσεις σε κάποιες ειδικότητες (πχ νοσηλευτικό), δημιουργούνται όμως τεράστιες αδικίες από τον διαχωρισμό, τον αποκλεισμό χιλιάδων υγειονομικών της πρώτης γραμμής από το επίδομα».

Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι μεγάλος χαμένος είναι ο πολίτης όταν χρειάζεται τις υπηρεσίες υγείας και ζητά «την άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων, την αύξηση των μισθών, του ωρομίσθιου και την ένταξη των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Είναι η μεγαλύτερη αδικία και άνιση μεταχείριση απέναντι στους υγειονομικούς που στη διάρκεια της πανδημίας χόρτασαν εγκωμιαστικά σχόλια».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ