Ένας ιστορικός και ακαδημαϊκός από την Τουρκία ζητάει να κλείσει η Αγιά Σοφιά για επισκευές, καθώς θεωρεί ότι το σπουδαίο βυζαντινό μνημείο, που μετέτρεψε σε τζαμί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης.

Ο Ιλμπέρ Ορταϊλί είχε γράψει στις 17 Σεπτεμβρίου 2023 ένα άρθρο στην μεγάλη εφημερίδα της Τουρκίας, την Hurriyet για το όλο θέμα. Εκεί έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι η Αγιά Σοφιά έχει υποστεί μεγάλες φθορές με το πέρασμα των χρόνων, δεν πρέπει να επιτρέπεται τόσο μεγάλος αριθμός επισκεπτών στο ξακουστό μνημείο και πρέπει να κλείσει διότι ο ναός έχει θέμα στατικότητας και κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Ο ιστορικός και ακαδημαϊκός επανήλθε στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς με δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτικό κανάλι της Τουρκίας.

«Μπορεί να επιτραπεί η είσοδος τόσων ανθρώπων σε ένα κτίριο 1.500 ετών; Τι θα συμβεί αν δεν κλείσει;» ρωτήθηκε ο Τούρκος ακαδημαϊκός και καθηγητής και απάντησε ότι η Αγιά Σοφιά κινδυνεύει να πέσει.

«Θα καταρρεύσει αν δεν κλείσει»

Ο καθηγητής είπε χωρίς περιστροφές: «Φυσικά και δεν μπορεί να επιτραπεί η είσοδος. Γι’ αυτό πρέπει να κλείσει και να αποκατασταθεί. Αέναη αποκατάσταση. Αν είναι έξυπνοι, θα την κλείσουν. Αν δεν κλείσει θα καταρρεύσει» δήλωσε ο Ιλμπέρ Ορταϊλί για την Αγιά Σοφιά.

Στο άρθρο του στην εφημερίδα Hurriyet, στις 17 Σεπτεμβρίου ο Τούρκος ακαδημαϊκός είχε εκφράσει την ανησυχία του για τις φθορές που έχουν προκληθεί στο μνημείο, από την μετατροπή του σε τέμενος, επισημαίνοντας ότι η Αγιά Σοφιά πρέπει να κλείσει για ορισμένο χρονικό διάστημα ώστε να γίνουν εργασίες αποκατάστασης.

Επίσης τόνισε ότι θεωρεί καταστροφικό το γεγονός ότι κάθε χρόνο μπαίνουν στο μνημείο 3 εκατομμύρια προσκυνητές και τεράστιος αριθμός τουριστών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ