Για άλλη μια φορά η εικόνα που συμπυκνώνει την καθημερινότητα στη Θεσσαλία είναι εκείνη ενός ανθρώπου που σπρώχνει με τη σκούπα τις λάσπες έξω από την πόρτα του. Ενός ανθρώπου που τον «’μποδίζουν να βαδίσει». Ενός ανθρώπου που τον «αλυσοδένει» μια πραγματικότητα με λάσπες μέσα στο σπίτι, στο μαγαζί, στη σχολή, στο νοσοκομείο του. Τον επηρεάζει δηλαδή σε όλες τις πτυχές της ζωής του, ακόμη κι εκείνες που μπορεί να δείχνουν λιγότερο σημαντικές.

Χαρακτηριστική υπήρξε η εικόνα ενός πελάτη μεγαλύτερης ηλικίας, που ξύπνησε για να πάει στο παραδοσιακό καφεκοπτείο, στο κέντρο του Βόλου, όπου μένει κοντά, και μπαίνοντας μηχανικά από την ανοιχτή πόρτα, δεν πρόσεξε ότι πατούσε σε λάσπες. Και δεν είναι ο καφές που θα λείψει από το βάζο, είναι η επαφή με τον άλλο και η πρώτη καλημέρα. Είναι όλες αυτές οι εμβόλιμες συνήθειες ανάμεσα στον ύπνο, στη δουλειά και στις υποχρεώσεις, που κάνουν την καθημερινότητα στη γειτονιά μια απαραίτητη και ζωτική ιεροτελεστία.

Πέρα όμως από αυτό που περιβάλλει τη ζωή είναι και αυτό που την καθορίζει. Σε Βόλο και Πήλιο ούτε οι βρύσες έχουν νερό ούτε οι λάμπες ανάβουν. Νύχτες στο σκοτάδι, χωρίς τα βασικά. Μέχρι την Παρασκευή, το 30% της πόλης του Βόλου ήταν σταθερά με κατεβασμένο τον διακόπτη, με την πόλη να επηρεάζεται ανά διαστήματα σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα. Σε ακόμη χειρότερη κατάσταση ήταν περιοχές του Πηλίου, οι οποίες παρέμεναν καθολικά χωρίς ρεύμα και αποκλεισμένες από την υπόλοιπη Μαγνησία, καθώς κατέρρευσε μέσα στο ποτάμι και το εναπομείναν οδικό δίκτυο.

Στην πραγματικότητα, ο χάρτης της πόλης είναι ένας χάρτης με καταστροφές. Σε σχέση με την προηγούμενη φορά, τα νερά πέρασαν ακόμη και μέσα στη ζωή του κέντρου. Το χώμα έφτασε μέχρι τα μπαρ και τις καφετέριες. Και για άλλη μια φορά επηρέασε κρίσιμες λειτουργίες της πόλης. Από τις συγκοινωνίες μέχρι την ιατρική περίθαλψη. Η διοίκηση του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου, όπως ονομάζεται η κεντρική μονάδα του Βόλου, δεν διακόπηκε καμία στιγμή. Ωστόσο, η χρήση πόσιμου νερού από το νοσοκομείο εξασφαλιζόταν από υδροφόρες, ενώ πλημμύρισαν ξανά οι υπόγειοι χώροι του. Ανάλογη η κατάσταση και στο πανεπιστήμιο, όπου πάλι δεν μπορούν να γίνουν για ένα διάστημα μαθήματα (Αρχιτεκτονική και Πολυτεχνικά τμήματα).

Κι ενώ τις τελευταίες ώρες διατυμπανίζεται το πλεόνασμα στα εμφιαλωμένα νερά, εντοπίζεται ένα έλλειμμα ενσυναίσθησης. Διότι, ενώ η πόλη του Βόλου παρέμενε βυθισμένη στο σκοτάδι και πνιγμένη στις λάσπες, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποφάσισε να διεξαχθεί ηλεκτρονικά η εξεταστική.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ