Αποκαλυπτικό είναι το πρώτο πόρισμα της εταιρείας HVA International μετά την καταστροφή στη Θεσσαλία από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias.

Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων καταγράφει τις διαχρονικές παθογένειες που έπνιξαν τον θεσσαλικό κάμπο, ενώ προτείνονται και οκτώ άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στο πόρισμα αυτά που υπογραμμίζονται είναι οι διαχρονικές αστοχίες και παθογένειες σε σχεδιασμό και υποδομές και όχι το μέγεθος της κακοκαιρίας που αντιμετώπισε η χώρα, αν και κανείς δεν το παραβλέπει.

Ωστόσο, η αντιμετώπιση τύπου «είναι εντυπωσιακά άτυχος ο Βόλος» ρίχνει τις ευθύνες στη… μοίρα και όχι στον σχεδιασμό που οφείλει να διαθέτει και να υλοποιεί η Πολιτεία. Με λίγα λόγια, δεν φταίει το “ακραίο καιρικό φαινόμενο που βλέπουμε κάθε 100 χρόνια” αλλά ο Μητσοτάκης και ο κακός του ο καιρός που έλαχε σε αυτήν την χώρα τέτοιος αρχικαταστροφέας.

Οι πέντε «πληγές»

Σε ανάρτηση που έκανε την Κυριακή η Πρωθυπουργάρα μας ενημέρωσε ότι έχει ανατεθεί, με δωρεά ιδιωτών, στην ολλανδική εταιρεία HVA – που ειδικεύεται στην ανάπτυξη μεγάλων γεωργικών έργων και στη διαχείριση των υδάτων – να καταρτίσει σχέδιο αποκατάστασης για την πλημμυρισμένη λεκάνη απορροής της Θεσσαλίας.

«Ολλανδοί επιστήμονες έχουν ήδη εγκατασταθεί στην περιοχή και ξεκίνησαν, σε συνεργασία με κρατικές υπηρεσίες και συναρμόδιους φορείς, τη συλλογή δεδομένων με στόχο την εκπόνηση ενός βιώσιμου Master Plan που θα βοηθήσει στην επίσπευση των διαδικασιών

για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας», ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ο πρωθυπουργός.

Ο Έλληνας διευθύνων σύμβουλος της HVA, Μιλτιάδης Γκουζούρης μίλησε για την εισήγηση των ειδικών που έχει ήδη φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι πέντε «πληγές» στις οποίες αναφέρεται το πόρισμα είναι οι εξής:

Επικάλυψη αρμοδιοτήτων
Φραγμένα αρδευτικά κανάλια

Κακοτεχνίες σε κρίσιμα έργα
Μισοτελειωμένες υποδομές
Απραξία δασαρχείων

Τα οκτώ άμεσα μέτρα που προτείνονται

Η επιστημονική ομάδα του Μιλτιάδη Γκουζούρη, κατόπιν συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν με με τους αρμόδιους παράγοντες στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Λάρισας, εισηγήθηκαν οκτώ μέτρα άμεσης εφαρμογής για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Αυτά είναι τα εξής:

Καθαρισμός και μεταφορά των φερτών υλικών από τα σημεία όπου αυτά έχουν συσσωρευτεί
Επιδιόρθωση των αναχωμάτων
Καθαρισμός των κοιτών των ποταμών
Μετακίνηση των ζώων εκτροφής σε υψηλότερα σημεία
Μεταφορά των πολιτών σε ασφαλή σημεία, βάσει συγκεκριμένου σχεδίου εκκένωσης
Κινητοποίηση των Αρχών, κυρίως της Τροχαίας, ώστε να αποφεύγεται το μποτιλιάρισμα και να συγκεντρώνονται τα οχήματα σε υψηλά σημεία
Άμεση κινητοποίηση του στρατού με βαριά μηχανήματα
Ταυτόχρονη, κυλιόμενη συνεργασία όλων των συνεργείων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ