Η Ολλανδία σταμάτησε την παραγωγή φυσικού αερίου στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ευρώπης που βρίσκεται στην ολλανδική επαρχία του Groningen την 1η Οκτωβρίου, 60 χρόνια μετά την έναρξη της ανάπτυξης του κοιτάσματος, όπως μεταδόθηκε!!!

Η απόφαση για διακοπή της παραγωγής φυσικού αερίου ελήφθη με δικαιολογία τον φερόμενο κίνδυνο σεισμών. Βέβαια, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον Ιούνιο ότι τα πηγάδια αερίου ενδέχεται να ανοίξουν το επόμενο έτος σε περίπτωση πολύ κρύου χειμώνα, χωρίς τίποτα να είναι σίγουρο, αυτή την στιγμή!!!

Τουλάχιστον 11 τοποθεσίες παραγωγής θα κλείσουν, σύμφωνα με μια έκθεση .

«Η εξόρυξη φυσικού αερίου στο Χρόνινγκεν θα σταματήσει. Μια σημαντική στιγμή μετά από δεκαετίες εξόρυξης φυσικού αερίου», δήλωσε ο Hans Vijlbrief, υφυπουργός της Ολλανδίας για τις Εξορυκτικές Βιομηχανίες.

«Τα προβλήματα των κατοίκων του Χρόνινγκεν δεν έχουν ακόμη επιλυθεί και δυστυχώς οι σεισμοί θα συνεχιστούν για τα επόμενα χρόνια, αλλά η πηγή όλης της δυστυχίας θα κλείσει από τον Οκτώβριο»πρόσθεσε ο Vijlbrief.

Το κοίτασμα αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος της ευρωπαϊκής παραγωγής φυσικού αερίου, ωστόσο, η παύση της παραγωγής του θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα για την Ευρώπη που έχει ήδη βιώσει ενεργειακή κρίση μετά τη διακοπή των σχέσεων με τους Ρώσους προμηθευτές, οδηγώντας σε απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου του Γκρόνινγκεν, που βρίσκεται στη βόρεια Ολλανδία, ανακαλύφθηκε το 1959, ενώ η ανάπτυξή του ξεκίνησε το 1963. Τα αρχικά ανακτήσιμα αποθέματα φυσικού αερίου του κοιτάσματος ήταν 2,9 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Για πολλά χρόνια, το κοίτασμα ήταν η κύρια πηγή τροφοδοσίας φυσικού αερίου στην Βορειοδυτική Ευρώπη, αλλά λόγω πολλών σεισμών στην επαρχία τη δεκαετία του 1990, η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει σταδιακά την παραγωγή από αυτό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ