Το κόμμα Smer-SD («Κατεύθυνση-Σλοβακική Σοσιαλδημοκρατία»), του τρεις φορές πρωθυπουργού της χώρας Robert Fico αναδείχθηκε καθαρός νικητής στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν το Σάββατο 30/9 στη Σλοβακία, βάσει των αποτελεσμάτων που έδωσε η καταμέτρηση του 98,13% των ψήφων.
Το Smer-SD εξασφαλίζει το 23,42% των ψήφων και προηγείται του κεντρώου-φιλελεύθερου κόμματος Προοδευτική Σλοβακία (ΠΣ), που συγκεντρώνει το 16,75% των ψήφων, διαψεύδοντας τα έξιτ πολ που μεταδόθηκαν αφού έκλεισαν οι κάλπες και τα οποία έδειχναν τα δύο κόμματα να παλεύουν στήθος με στήθος για την πρώτη θέση.
Οι εκλογές στο κράτος των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, που είναι μέλος της ΕΕ και του NATO, χαρακτηρίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ως καθοριστικές για το εάν η Σλοβακία θα παραμείνει στη ρότα ταύτισης με τη Δύση ή εάν θα στραφεί στη Ρωσία.
Το κόμμα του Robert Fico έχει υποσχεθεί πως θα σταματήσει να χορηγεί στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Το κεντρώο-φιλελεύθερο κόμμα Προοδευτική Σλοβακία (ΠΣ), του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Michal Simecka, δεν αποκλείεται να αυξήσει το ποσοστό του, καθώς είναι πιο δημοφιλές στις μεγάλες πόλεις, όπου η καταμέτρηση διαρκεί περισσότερο.
Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσα στη μέρα.
Η προεκλογική εκστρατεία υπήρξε ιδιαίτερα θυελλώδης, με πολλές σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα στους υποψήφιους, ενώ ο κ. Fico καταφέρθηκε τόσο εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑTO όσο και κατά της μειονότητας ΛΟΑΤΚΙ+.
Σε κάθε περίπτωση το Smer – SD, θα χρειαστεί να κάνει συμμαχίες με μικρότερα κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση με πλειοψηφία στο σλοβάκικο κοινοβούλιο των 150 εδρών.
Η απελθούσα κυβέρνηση ήταν μια συμμαχία της κεντροδεξιάς, που βρισκόταν στην εξουσία από το 2020, αν και με διαφορετικές συνθέσεις και ακολουθώντας τις επιταγές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προσέφερε μεγάλη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ