Η έκρηξη της εγκληματικότητας με αιματηρά επεισόδια και 12 νεκρούς τις τελευταίες εβδομάδες προκαλούν πολιτική κρίση στη Σουηδία.

Σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης και τις δηλώσεις αξιωματικών της Αστυνομίας το πρωτοφανές αυτό κύμα βίας συνδέεται με τον πόλεμο μεταξύ των εγκληματικών συμμοριών για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών.

Πόλεμος συμμοριών για τα ναρκωτικά
Σύμφωνα με τα σουηδικά ΜΜΕ επικεφαλής της εγκληματικής συμμορίας Foxtrot, που βρίσκεται πίσω από την έκρηξη βίας στη Σουηδία, είναι ο διεθνώς καταζητούμενος Ράβα Ματζίντ, γνωστός με το παρατσούκλι «κουρδική αλεπού».

Τα σουηδικά ΜΜΕ θεωρούν ότι ο πόλεμος με άλλες συμμορίες μεταναστών για την επικράτηση στο εμπόριο ναρκωτικών αλλά και οι έριδες μεταξύ των μελών αυτής της συμμορίας ευθύνονται για το πρωτοφανές κύμα βίας που έχει ξεσπάσει στη χώρα.

Ο «Greken»
Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές αυτού του πολέμου ακούγεται και ένας Έλληνας. Ο Μίκαελ Τενέζος (Mikael Tenezos) ή «Greken» όπως είναι το προσωνύμιό του στη Σουηδία.

Ενας 25χρονος άλλοτε φέρελπις παίκτης του χόκεϊ ο οποίος όμως παρουσιάζεται πια ως ο μεγαλύτερος εχθρός του 36χρονου «Κούρδου» Ράβα Ματζίντ.

Ενδεικτικά είναι όσα έγραφε η σουηδική Expressen σε άρθρο της τον περασμένο Φεβρουάριο για τον «“Έλληνα” άλλοτε πολλά υποσχόμενο παίκτη του χόκεϊ»:

«Μια σειρά από εκρήξεις και από πυροβολισμούς συγκλόνισε τη Στοκχόλμη στις αρχές του 2023. Πίσω από πολλές από αυτές τις επιθέσεις εκτιμάται ότι εκτυλίσσεται μια μάχη για την εξουσία μεταξύ του 24χρονου “Έλληνα” Μίκαελ Τενέζος από τη μια πλευρά, και του 36χρονου Ράβα Μαγίντ, του επονομαζόμενου “Κουρδική Αλεπού”, από την άλλη […]

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ