Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας από αύριο, Δευτέρα 25, έως και την Τετάρτη 27 του μήνα, εν όψει της νέας κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την ευρύτερη περιοχή, ενώ όσον αφορά στις δημόσιες υπηρεσίες, αυτές θα λειτουργήσουν «κατά περίπτωση».

Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Πολιτική Προστασία, ενόψει της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων στη Θεσσαλία, η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη από την καταστροφική κακοκαιρία «Daniel». Αντικείμενο της σύσκεψης υπήρξε η ανάλυση των επικαιροποιημένων επιστημονικών δεδομένων και οι προπαρασκευαστικές ενέργειες που υλοποιούνται για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, η οποία θα ξεκινήσει αύριο Δευτέρα και θα επηρεάσει σχεδόν το σύνολο της χώρας, μεταξύ των οποίων και τις περιοχές που επλήγησαν από τον «Daniel».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ελήφθη η απόφαση τις ημέρες Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη να μη λειτουργήσουν κατά περίπτωση οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ενόψει της επικείμενων βροχοπτώσεων στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός, ενώ ταυτόχρονα συνεργεία της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιούν καθαρισμούς (ποταμοί, ρέματα, φρεάτια) και εργάζονται για την αποκατάσταση των αναχωμάτων.

Πιο συγκεκριμένα:

Από το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκονται ήδη στην περιοχή και επιχειρούν 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα. Επιπλέ

Η ΕΛ.ΑΣ. είναι σε ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας με 1639 αστυνομικούς και 766 οχήματα.
Σε ετοιμότητα είναι και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ήδη επιχειρούν και είναι σε ετοιμότητα 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ με 10 λέμβους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, δύο Λόχοι (120 άτομα) με 24 λέμβους, 108 χειριστές μέσων, 19 πολιτικοί μηχανικοί και ένας αξιωματικός υγειονομικού – κτηνιατρικού. Από χερσαία μέσα βρίσκονται στην περιοχή τρία τεθωρακισμένα οχήματα, 11 οχήματα γενικής χρήσης, τρεις προωθητές, τρεις φορτωτές και ένας ισοπεδωτής γαιών, τρία ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, τρεις εκσκαφείς τάφρων, επτά ανατρεπόμενα οχήματα, επτά ρυμουλκά, 12 επιπλέον λέμβοι, δύο λεωφορεία και ένα μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος, ενώ οι δυνάμεις θα ενισχυθούν περαιτέρω με 14 φορτωτές και 14 ανατρεπόμενα, καθώς και τέσσερις πυλώνες φωτισμού με διπλά πληρώματα, προκειμένου να μπορούν να εργάζονται και τη νύχτα.
Σε ετοιμότητα είναι έξι εναέρια μέσα και τρία πλοία από το Πολεμικό Ναυτικό. Τέλος, σε εγρήγορση είναι το σύνολο του προσωπικού του Σχεδίου «Ξενοκράτης».
Συνεχίζονται από μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας οι εργασίες για την αποκατάσταση αναχωμάτων στον Φαρσαλίτη ποταμό και σε περιοχές του Παλαμά, καθώς και καθαρισμός φερτών υλικών στον ποταμό Καλέντζη της Καρδίτσας και στην περιοχή «Χίλια Δέντρα».
Επιπλέον, ολοκληρώνονται παρεμβάσεις στη γέφυρα της Γιάννουλης και στον Ενιπέα ποταμό, με έμφαση στα αναχώματα, συνεχίζονται οι εργασίες στο ορεινό δίκτυο του Πηλίου, όπως και στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, και πραγματοποιούνται παρεμβάσεις στο ορεινό και πεδινό οδικό δίκτυο. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμους και με τη συνδρομή μηχανημάτων έργων από αναδόχους, μια σειρά έργων καθαρισμών και αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές, όπως:– Αποκατάσταση αναχωμάτων
– Καθαρισμοί ρεμάτων
– Καθαρισμοί ποταμών
– Καθαρισμοί τάφρων
– Αποκατάσταση αντλιοστασίων
– Καθαρισμοί φρεατίων
Σημειώνεται πως η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκου Πιερρακάκη, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη, της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, του Υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών-Τομέας Υποδομών Νικόλαου Ταχιάου, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Αγοραστού και των Δημάρχων όλων των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες. Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και της ΕΜΥ και ομάδα μετεωρολόγων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ