Εξετάζονται τα δείγματα από δύο ύποπτα κρούσματα που αφορούν λεπτοσπείρωση, προκειμένου να ταυτοποιηθεί μοριακά η προέλευσή τους, όπως περιέγραψε ο διοικητής της 5ης Διεύθυνσης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας Φώτης Σερέτης.

«Αυτή την στιγμή έχουμε 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 104 κρούσματα λοιμώξεων του αναπνευστικού … υπάρχει επιπέδωση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας και μικρή αύξηση των λοιμώξεων … αυτό σχετίζεται με την πανελλαδική αύξηση στα κρούσματα SARS-CoV-2 (σ.τ.σ. δηλαδή κορωνοϊού)». «Έχουμε 8 νοσηλείες για κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 14 νοσηλείες για λοιμώξεις του αναπνευστικού», προσέθεσε σε άλλο σημείο.

Για τα υπό διερεύνηση κρούσματα λεπτοσπείρωσης, ο κ. Σερέτης επιβεβαίωσε ότι «υπάρχουν δύο ύποπτα κρούσματα μέχρι σήμερα … οι ασθενείς είναι σε πολύ καλή κατάσταση … παρουσιάζουν συμπτώματα αλλά πρέπει να γίνει εργαστηριακή μοριακή ταυτοποίηση, να δούμε από πού ακριβώς προέρχονται».

Για τα ύποπτα συμπτώματα που θα έπρεπε να οδηγήσουν κάποιον να απευθυνθεί σε γιατρό, ο ίδιος είπε ότι είναι «οτιδήποτε διαφορετικό από την καθημερινότητα, εξανθήματα, πυρετός κτλ. … προειδοποιεί, όχι μόνο για την λεπτοσπείρωση, αλλά και για την γαστρεντερίτιδα και άλλα, θα πρέπει να προσφύγει άμεσα για ιατρική εξέταση».

Για τα κουνούπια και την μετάδοση ασθενειών, ο κ. Σερέτης ανέφερε ότι υπάρχει δίκτυο που επιτηρεί και ελέγχει τις περιοχές με λιμνάζοντα νερά και κουνούπια. Εκεί έχουν στηθεί 31 “παγίδες”, έχουν ληφθεί δείγματα και έχουν σταλεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σε ειδικά εργαστήρια για να διευκρινιστεί ποιο είδος κουνουπιού είναι. Αυτή τη στιγμή, ο συγκεκριμένος τύπος που υπάρχει είναι ο “ενοχλητικός”, δεν υπάρχει ο ξενιστής για τον ιό του Δυτικού Νείλου». «Από την στιγμή που γίνεται η ταυτοποίηση, θα γίνουν οι παρεμβάσεις, είτε στο στάδιο των προνυμφών είτε σε αυτό των ακμαίων κουνουπιών».

Για τον εμβολιασμό, σημείωσε ότι έχουν ξεκινήσει και έχουν γίνει 840 εμβολιασμοί κατά του τετάνου, ενώ έχουν ξεκινήσει και εμβολιασμοί παιδιών κατά της Ηπατίτιδας Α.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ