Κορύφωση στη διαδικασία αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βλέπει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Αυτή η δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας μας στη γερμανική εφημερίδα «Börsen-Zeitung» έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις που έχουν εκφράσει το τελευταίο διάστημα Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες, που θεωρούν ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει σε υψηλά επίπεδα, συγκεκριμένα πολύ πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Φρανκφούρτη. Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια για 10η συνεχή φορά την περασμένη εβδομάδα.

«Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στην κορυφή των επιτοκίων» ανέφερε στην «Börsen-Zeitung», ενώ συνέχισε: «Οπως έχουν τα πράγματα, υποθέτω ότι το επόμενο βήμα μας θα είναι η μείωση των επιτοκίων». Ο Ελληνας κεντρικός τραπεζίτης πρόσθεσε ότι είναι πρόωρο να συζητείται η χαλάρωση της πολιτικής, καθώς τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν στο σημερινό τους, υψηλό επίπεδο για διάστημα αρκετών μηνών.

Ωστόσο, οι αγορές πιθανολογούν πως η διαδικασία μείωσης των επιτοκίων θα αργήσει να αρχίσει και τοποθετούν μια τέτοια απόφαση από την ΕΚΤ τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2024, δηλαδή δύο χρόνια μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων. Αυτές οι εκτιμήσεις έρχονται έπειτα από την αναθεώρηση των μακροοικονομικών προβλέψεων της ΕΚΤ για τη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με τις οποίες ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 5,6% το 2023, στο 3,2% το 2024 και στο 2,1% το 2025.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ