Για τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μίλησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τη Νέα Υόρκη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο «Σπίτι της Τουρκίας», ο Ερντογάν δήλωσε πως συμφώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θέλουν «να διαλύσουν την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο». Υπενθυμίζεται ότι μετά από πολλούς μήνες «ηρεμίας», τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον εθνικό ενάεριο χώρο για τρεις συνεχόμενες ημέρες.

«Αλλά το πιο σημαντικό βήμα για εμάς αυτή τη στιγμή θα είναι η σύνοδος κορυφής στη Θεσσαλονίκη. Είναι ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», πρόσθεσε.

«Οι Υπουργοί Εξωτερικών μας θα κάνουν προκαταρκτικές προετοιμασίες και θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη σύνοδο κορυφής στη Θεσσαλονίκη, ελπίζουμε στις 7 Δεκεμβρίου. Με αυτή τη σύνοδο κορυφής, ελπίζουμε ότι πολλά πράγματα θα αλλάξουν».

Πρόσθεσε ότι οι φυσικές καταστροφές που χτύπησαν πρόσφατα την Τουρκία και την Ελλάδα έφεραν τις δύο χώρες πιο κοντά τη μία στην άλλη όσον αφορά τη συνεργασία. «Η πρόσφατη αύξηση των επαφών υψηλού επιπέδου επιβεβαίωσε επίσης την τρέχουσα θετική ατμόσφαιρα. Ελπίζω ότι οι επαφές μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης την επόμενη περίοδο θα μετατρέψουν τη συνεργασία σε ακόμη πιο θετική».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ