Μέσα σε 51 μέρες, οι άνθρωποι του κτηνοτροφικού τομέα, άνθρωποι του μόχθου, είδαν τους κόπους γενεών να παραδίδονται στη δύναμη της φύσης. Οι εικόνες από καμένα δάση και περιουσίες, πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις, έχουν κατακλύσει τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, τα δελτία ειδήσεων και τους ενημερωτικούς ιστότοπους. Μόνο εμείς όμως τονίζουμε τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τη ζοφερή πραγματικότητα των δύο τελευταίων μηνών συμπληρώνουν τα πλάνα χιλιάδων απανθρακωμένων και πνιγμένων ζώων από κτηνοτροφικές μονάδες που είτε τυλίχτηκαν στις φλόγες, είτε θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης – 82.354 στο σύνολό τους, βάσει των έως τώρα στοιχείων.

Μάλιστα, με τον Θεσσαλικό κάμπο να μετράει ακόμα τις πληγές που άνοιξε η πρωτόγνωρη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κακοκαιρία Daniel και το σύνολο του κρατικού μηχανισμού να παραμένει σε κατάσταση συναγερμού, η περισυλλογή, απομάκρυνση, καύση και υγειονομική ταφή των νεκρών αιγοπροβάτων, βοοειδών και χοίρων, δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στις πλημμυρισμένες εκτάσεις κείτονται ακόμα τα κουφάρια 55.453 ζώων (27.144 αιγοπρόβατα, 15.814 βοοειδή και 12.495 χοίροι – συν πτηνά), δημιουργώντας τις συνθήκες της τέλειας υγειονομικής κρίσης. Αντιθέτως, μέχρι τώρα έχει γίνει διαχείριση 21.906 αιγοπροβάτων, 20 βοοειδών και 6.800 χοίρων. Οι πλέον δυσοίωνες προβλέψεις, πάντως, ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των νεκρών ζώων σε Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα και Μαγνησία στις 150.000.

Όσα καταγγέλλει ο κτηνοτρόφος Χρήστος Ράγιας από τον πολύπαθο Παλαμά Καρδίτσας είναι ενδεικτικά της νέας καθημερινότητας του ίδιου και των συγχωριανών του:

«Προσπαθούμε με τρακτέρ και καρότσες να μαζέψουμε ότι υπάρχει ψόφιο και να το βγάλουμε έξω από το χωριό για να παραμείνει αμόλυντο. Έχουμε καλέσει για να μαζέψουν τα νεκρά ζώα, όμως δεν έχουμε λάβει καμία έμπρακτη απάντηση. Στέλνουν φορτηγά λένε και τίποτα ακόμα. Τα μισά ζώα που πνίγηκαν έχουν χαθεί, τα έχει παρασύρει το νερό, τα υπόλοιπα είναι έξω από το χωριό».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ