Πλήρη κάλυψη στον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Κωνσταντίνο Φλώρο ακόμα και την ώρα που πλήθος ερωτημάτων για την τραγωδία της στρατιωτικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη συνεχίζει να παρέχει το Μέγαρο Μαξίμου, που όμως φροντίζει στις απαντήσεις του κρατά αποστάσεις από τις ανακοινώσεις του ΓΕΕΘΑ και του υπουργείου Άμυνας, παραπέμποντας σε πολιτική και επιχειρησιακή ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στην εκδοχή του τραγικού δυστυχήματος.

Χρειάστηκε να περάσουν δύο 24ωρα για να καταλήξει το Μέγαρο Μαξίμου στο «τι συνέβη» στη Λιβύη, καθώς την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι προφανές ότι συνέλεξε πληροφορίες μετά από αυτό το τραγικό συμβάν» και κατέληξε πως «είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα», χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να παράσχει ουσιαστικές απαντήσεις στα εκκωφαντικά ερωτήματα, για τα οποία παρέπεμψε κατ’ ουσίαν σε Νίκο Δένδια και στρατηγό Φλώρο.

«Γιατί υπήρχε τόσο μεγάλο έλλειμμα επικοινωνίας με την αποστολή, με χαρακτηριστική την αρχική ανακοίνωση μόνο για τραυματίες; Για το εάν και γιατί πήγαν ανοχύρωτοι; Απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Μεγάρου Μαξίμου ο στρατηγός Φλώρος για τους χειρισμούς του πριν και μετά την αποστολή;»

«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα άρσης ή οποιασδήποτε ας πούμε λιγότερης εμπιστοσύνης στον αρχηγό του στρατεύματος, στον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ στον κ. Φλώρο, το κάνω σαφές αυτό για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση» απάντησε στην ερώτησή ο Π. Μαρινάκης, ενώ σε άλλη ερώτηση για καθαρή θέση αναφορικά με τις πολιτικές ευθύνες του Νίκου Δένδια, αρκέστηκε να παραπέμψει στη… διάψευση του Κυρ. Μητσοτάκη για τα σενάρια ανασχηματισμού.

«Υπάρχει ενδεχόμενο απομάκρυνσης Δένδια;» ρωτήθηκε συγκεκριμένα, με την απάντησή του να είναι γενικόλογη αντί καθαρής στήριξης στον υπουργό Άμυνας. «Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο. Συνολικά απάντησε ο πρωθυπουργός και για την μη ύπαρξη ανασχηματισμού, το είπε με μεγάλη σαφήνεια. Είχαμε απαντήσει και εμείς σε προηγούμενη ενημέρωση, αλλά νομίζω η απάντηση του πρωθυπουργού τα καλύπτει όλα, είναι προφανές» ανέφερε, καταφέρνοντας να μην δεσμεύσει το Μαξίμου αποκλειστικά για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Ν. Δένδια.

Αναπάντητα ερωτήματα ακόμα και για τον Μαρινάκη

Παρά ωστόσο το πολιτικό σκέλος της εμπιστοσύνης του Κυρ. Μητσοτάκη στα πρόσωπο του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων και του επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας, με τις απαντήσεις του για το επιχειρησιακό σκέλος και την αξιολόγησή του, φρόντισε να πετάξει σε Φλώρο και Δένδια την ευθύνη των απαντήσεων, περιορίζοντας τον ρόλο του Μαξίμου ως απλό αποδέκτη πληροφοριών από ΓΕΕΘΑ και υπουργείο Άμυνας.

«Ως προς τις αρχικές ανακοινώσεις, αυτό το οποίο μας ενημέρωσαν και νομίζω έχει και λογική, είναι ότι δεν κινείται η ηγεσία με δημοσιογραφικούς όρους. Αυτή ήταν η ενημέρωση που είχε από τη Λιβύη και αυτή την ενημέρωση αναπαρήγαγε στην αρχή. Δεν υπήρχε και η δυνατότητα της τηλεφωνικής επικοινωνίας. Μόλις υπήρξε ενημέρωση άμεσα εκδόθηκαν οι επόμενες ανακοινώσεις και ενημερωθήκαμε όλοι για αυτή την τραγική έκβαση αυτού του δυστυχήματος» ανέφερε αρχικά σε ερώτημά μας, παραπέμποντας στις δικαιολογίες των χθεσινών ανακοινώσεων του ΓΕΕΘΑ.

Παρακάτω, ο εκπρόσωπος αντιμετώπισε ακόμα πιο επίμονα ερωτήματα για το επιχειρησιακό σκέλος, τόσο για το εάν η αποστολή συνοδευόταν από συνοδευτικό όχημα, για το γιατί επέβαιναν σε αυτό όλα μαζί τα μέλη της αποστολής, υπό το ερώτημα αν υπάρχουν τελικά επιχειρησιακές ευθύνες, απέναντι στο οποίο ο Π. Μαρινάκης φάνηκε ελαφρώς να υποχωρεί.

Προηγούμενο άρθροΣτο 3,5 ο πληθωρισμός για τον μήνα Αύγουστο
Επόμενο άρθροΛιβύη: Εισαγγελική έρευνα για ανθρωποκτονία από αμέλεια ή πρόθεση διατάσσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ