Η Κίνα επιστρέφει στην αγορά LNG για να αναζητήσει φορτία για τον ερχόμενο χειμώνα, ανατρέποντας πιθανώς μια εύθραυστη ισορροπία στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, καθώς η Ευρώπη έχει επιτύχει τον στόχο αποθήκευσης αερίου πολύ πριν από την προθεσμία της 1ης Νοεμβρίου.
Μετά την πτώση ρεκόρ της κινεζικής ζήτησης φυσικού αερίου και των εισαγωγών LNG πέρυσι που προκλήθηκαν από τα lockdown που σχετίζονται με τον Covid, η κατανάλωση φυσικού αερίου της Κίνας έχει αυξηθεί μέχρι στιγμής φέτος σε σύγκριση με το 2022, αν και εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από το 2021.

Τους τελευταίους μήνες, η Κίνα έχει υπογράψει όμως πολλές μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας LNG, μεταξύ άλλων με τους κορυφαίους εξαγωγείς, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ.

Ωστόσο, η Κίνα επιστρέφει επίσης στην αγορά spot με έναν τεράστιο διαγωνισμό για τα φορτία που θα παραδοθούν αργότερα φέτος και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024.

Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός από την Κίνα και άλλους Ασιάτες αγοραστές θα μπορούσε να αφήσει την Ευρώπη σε ακόμη πιο ευάλωτη θέση όσον αφορά την προσφορά για το χειμώνα 2023/2024, αυξάνοντας τις τιμές και οδηγώντας περισσότερα φορτία LNG στην Ασία από ό,τι θα ήθελαν οι αγοραστές της ΕΕ.

Ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας της Κίνας Sinopec, μέσω του εμπορικού του βραχίονα Unipec, προκήρυξε πρόσφατα διαγωνισμό με σκοπό να αγοράσει έως και 25 φορτία LNG μεταξύ Οκτωβρίου 2023 και Δεκεμβρίου 2024, ανέφεραν στο Reuters εμπορικές πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια.

Η Sinopec αναζητά προσφορές για να αγοράσει ένα φορτίο LNG για παράδοση τον Οκτώβριο, πέντε φορτία για τον Νοέμβριο και επτά για τον Δεκέμβριο του 2023.
Τα υπόλοιπα από τα 25 φορτία θα παραδίδονται ένα κάθε μήνα το 2024, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Ο εμπορικός βραχίονας της Sinopec ενδέχεται να έχει σχέδια να μεταπωλήσει όλα ή ορισμένα από αυτά τα φορτία αργότερα και να μην τα χρησιμοποιήσει για την εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου της Κίνας.
Όποια και αν είναι η περίπτωση, αυτός είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός από κρατικό Κινέζο αγοραστή για αναζήτηση φορτίων LNG στην αγορά spot από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, σημειώνει το Bloomberg.

Τα lockdown και η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη οδήγησαν πέρυσι στην πρώτη ετήσια μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Κίνας από το 1990, ενώ οι εισαγωγές LNG της Κίνας μειώθηκαν κατά 20%, κυρίως λόγω της μειωμένης ζήτησης και των υψηλών τιμών spot LNG.
Φέτος, η κινεζική ζήτηση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 5% από έτος σε έτος το πρώτο εξάμηνο του 2023, χάρη στην υψηλότερη ζήτηση στους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανίας, έγραψε ο Miaoru Huang, Διευθυντής Έρευνας, Asia Pacific Gas and LNG, στο Wood Mackenzie

Προηγούμενο άρθροΔείτε το βίντεο με τον “χάρο του κάμπου” Βασίλη Κικίλια – Τα διάβαζε όλα από σκονάκι δεν ξέρει πλέον τι του γίνεται
Επόμενο άρθροΚάτοικος Κεραμιδίου: Θα κινηθούμε νομικά εναντίον της Περιφέρειας και της Πολιτικής Προστασίας

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ