Σε ασφαλτοστρώσεις και έργα οδοποιίας σε σημεία που δεν είχαν πληγεί από τον Ιανό φαίνεται πως ξόδεψαν τα κονδύλια ο Δήμος Καρδίτσας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας χωρίς να κάνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει τις καταστροφικές συνέπειες της καταιγίδας  Daniel.

Όπως αναφέρει ο πρώην Νομάρχης και Δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, ο Δήμος Καρδίτσας έδωσε με ανάθεση το έργο: «Αποκατάσταση ζημιών στο δίκτυο οδοποιίας του Δ. Καρδίτσας λόγω της θεομηνίας της 18ης-19ης Σεπτεμβρίου του 2020» προϋπολογισμού 2.500.000€.  Ωστόσο, τελικά, δημιουργήθηκαν νέοι ασφαλτοτάπητες στο κέντρο της πόλης, δηλαδή ένα έργο βιτρίνας σε σημεία που καμία ζημιά δεν είχαν υποστεί από τον Ιανό.

Στην περίπτωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας βλέπουμε 15 έργα με πανομοιότυπο τίτλο και συνολικό προϋπολογισμό 12.800.000€. Αλλά και αυτά είναι έργα που δεν έχουν καμία σχέση με τις καταστροφές που υπέστησαν οι υποδομές της περιφέρειας από τον Ιανό καθώς τα χρήματα ξοδεύτηκαν σε νέους ασφαλτικούς τάπητες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Όσον αφορά τις απευθείας αναθέσεις αυτών των έργων, σύμφωνα με τον νόμο για τα δημόσια έργα (Ν.4412/16) υπάρχει δυνατότητα ανάθεσης έργων χωρίς δημοσίευση και διαγωνισμό όταν η περιοχή έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για εργασίες άμεσης αποκατάστασης ζημιών.

Ωστόσο, εφόσον στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν μιλάμε για αποκατάσταση ζημιών Περιφέρεια και Δήμος δεν είχαν το δικαίωμα απευθείας αναθέσεων.

Ανακύπτουν λοιπόν δύο ζητήματα: Αρχικά, ζήτημα ηθικής καθώς βλέπουμε πως τα χρήματα που προορίζονται για αποκαταστάσεις ζημιών και πρόληψης κινδύνων μετατρέπονται σε έργα βιτρίνας. Έπειτα, ζήτημα νομιμότητας καθώς γίνεται προφανές πως οι αρμόδιοι φορείς αξιοποιώντας τη δυνατότητα της κήρυξης του νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προβαίνουν σε αναθέσεις έργων για τα οποία δεν έχουν δικαίωμα αφού δεν πρόκειται για αποκαταστάσεις.

Τί πρέπει να γίνει; Αρχικά, να δώσει ο κ. Αγοραστός και ο κ. Τσιάκος πλήρη στοιχεία των πραγματικών εργασιών που εκτελέστηκαν και όχι των παραπλανητικών τίτλων. Έπειτα, το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει να πάρει θέση ζητώντας εξηγήσεις. Τέλος, οι ανεξάρτητοι φορείς έχουν χρέος να αξιολογήσουν πλήρως τα στοιχεία και να αποδώσουν τις ευθύνες που αναλογούν σε όλους τους υπεύθυνους.

Προηγούμενο άρθροΡωσία: Είμαστε μαζί με όλες τις χώρες που πολεμούν τους απατεώνες και τα παράσιτα της Δύσης
Επόμενο άρθροΔ.Κουρέτας: “Ο Αγοραστός έκανε έργα βιτρίνας με απευθείας αναθέσεις – Αρνιόταν πεισματικά να φτιάξει τα φράγματα”

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ