Την ίδια ώρα που στην Αθήνα δεν συζητάται καν το τι συμβαίνει στην Ευρώπη, αφού όλα τα κόμματα σχεδόν έχουν αποδεχθεί την κυριαρχία των Βρυξελλών, το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών (PiS) της Πολωνίας δηλώνειι ότι μια συμφωνία που περιλαμβάνει τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντάλλαγμα αλλαγές στη συνθήκη που θα διευρύνουν τις εξουσίες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή.

Το PiS αντέδρασε αρνητικά στις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν State of the Union ομιλία του στις 13 Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική η Πολωνία να υποστηρίξει οποιαδήποτε αλλαγή στις συνθήκες της ΕΕ που θα αύξανε τους τομείς αρμοδιότητας και εξουσίας του μπλοκ και των οργανισμών του.

Στην ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η von der Leyen μίλησε για “εμβάθυνση της ολοκλήρωσης” και διεύρυνση του μπλοκ ώστε να διασφαλιστεί “γεωπολιτικό βάρος και ικανότητα δράσης”.

Ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιοτρ Μιούλερ απέρριψε τη σύνδεση της φον ντερ Λάιεν με την όποια διεύρυνση με αλλαγές στη συνθήκη και αυξημένες εξουσίες για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Απαντώντας στην ομιλία της δήλωσε στο πολωνικό πρακτορείο τύπου PAP: “Η κυβέρνησή μας δεν θα συμφωνήσει σε καμία αλλαγή στις συνθήκες της ΕΕ που θα αφαιρούσε περαιτέρω εξουσίες από τα κράτη μέλη και θα τις παρέδιδε σε μη εκλεγμένους γραφειοκράτες των Βρυξελλών”.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την ομιλία της von der Leyen, ο ευρωβουλευτής του PiS Ryszard Legutko απάντησε στην ομιλία της εκ μέρους της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών (ECR). Κατηγόρησε την πρόεδρο του ΕΚ ότι επιδιώκει να δημιουργήσει μια “ολιγαρχία” στην ΕΕ που θα περιθωριοποιήσει τα κράτη μέλη.

Η ΕΕ παρεμβαίνει στις εκλογές των κρατών μελών
Την κατηγόρησε επίσης ότι προσπάθησε να παρέμβει στις εκλογές τόσο στην Ιταλία όσο και στην Πολωνία, παρά το γεγονός ότι “δεν έχει κανένα νομικό μέσο για να παρέμβει στη δημοκρατική διαδικασία στα κράτη μέλη” και κάλεσε την ΕΕ να “σταματήσει να παίζει παιχνίδια με τα νομικά θεμέλια της κοινότητας”.

Ο Jacek Saryusz-Wolski, ευρωβουλευτής του PiS, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας εργασίας του Κοινοβουλίου για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις της ΕΕ, δήλωσε στο πολωνικό δημόσιο ραδιόφωνο ότι η έκθεση της ομάδας εργασίας προς το Κοινοβούλιο προτείνει “ριζικό συγκεντρωτισμό”, μετατρέποντας την ΕΕ σε ένα “υπερκράτος με ελάχιστο ή καθόλου δημοκρατικό έλεγχο εις βάρος των κρατών μελών“.

Προηγούμενο άρθροΠρόστιμο 750.000 ευρώ στο πρακτορείο Άργος του Μαρινάκη για αθέμιτο ανταγωνισμό
Επόμενο άρθροΘύμα δολοφονικής επίθεσης έπεσε ο δικηγόρος και υποψήφιος με την παράταξη “Ελεύθεροι Αθηναίοι” Σωτήρης Μεταξάς

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ