Στα 37 ανέρχονται τα νέα κρούσματα λοίμωξης αναπνευστικού και στα 36 τα νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, η κα Αγαπηδάκη ανέφερε ότι από την έναρξη της κακοκαιρίας μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί στις πλημμυρισμένες περιοχές συνολικά 126 περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού και 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Στο νοσοκομείο παραμένει το βρέφος που εμφάνισε γαστρεντερίτιδα.

Η ίδια τόνισε επίσης ότι από αύριο, Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, η ενημέρωση για την καταλληλότητα του νερού θα γίνεται ανά δημοτικό διαμέρισμα.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ανέφερε ότι «πρώτιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας» και τόνισε ότι από χθες το μεσημέρι αποκαταστάθηκε η πρόσβαση και μπόρεσε να λειτουργήσει το αποτεφρωτήριο στην Λάρισα, το οποίο έχει τη δυνατότητα διαχείρισης 250 τόνων στο 10ωρο, που σημαίνει 10.000 νεκρά ζώα οδηγούνται στην καύση.

Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουν δηλωθεί ως νεκρά 61.786 αιγοπρόβατα, 5.306 βοοειδή, 19.355 χοιρινά και 123.810 πτηνά. Αντίστοιχα, έχουν συλλεχθεί 27.436 αιγοπρόβατα, 10.103 χοιρινά, 44 βοοειδή και 25.400 πτηνά.

6.764 οριστικές αιτήσεις 3.513 προσωρινές αιτήσεις στο arogi.gov.gr
Με τη σειρά του, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, είπε ότι η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr λειτουργεί κανονικά και έχουν υποβληθεί 6.764 οριστικές αιτήσεις 3.513 προσωρινές αιτήσεις.

«Αιτήσεις για την κάλυψη των οικοσκευών και των αναγκών ως 6.600 ευρώ, για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής υποδομής έως 10.000 ευρώ και για την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης των επιχειρήσεων και των κτηνοτροφικών μονάδων που επλήγησαν έως 4.000 ευρώ. Αιτήσεις και από όλες τις περιοχές και των 5 νομών», δήλωσε.

Και σημείωσε ότι προχωρά και η διαδικασία αυτοψίας και καταγραφών από τα κλιμάκια της γενικής γραμματείας αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών και κρατικής αρωγής. Μέχρι το τέλος της ημέρας περίπου 7.000 αυτοψίες και καταγραφές θα έχουν πραγματοποιηθεί σε όλους τους νομούς, σύμγωνα με τον ίδιο.

«Σημειώνουμε ξανά ότι στην παρούσα φάση οι αυτοψίες δεν χρειάζεται να γίνουν στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ολικώς πλημμυρισμένες. Εκεί ακολουθείται η ατμοποιημένη διαδικασία καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης για την οικοσκευή και την κάλυψη των πρώτων αναγκών όπου δεν προϋποθέτεται αυτοψία και που δεν θα χρειαστεί η αίτηση στην πλατφόρμα», συμπλήρωσε ο κ. Τριαντόπουλος.

Και εξήγησε: «Για αυτή την αυτοματοποιημένη διαδικασία εργάζονται στελέχη του υπουργείο κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας και της ΑΑΔΕ ώστε άμεσα και σύντομα οι δικαιούχοι πληγέντες να λάβουν την οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται. Οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν και όλοι οι δικαιούχοι στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες».

Προηγούμενο άρθροΦεύγουν πλέον τα αντιπλημμυρικά έργα από τις αρμοδιότητες των Περιφερειών – Υπάγονται κατευθείαν στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Επόμενο άρθροΣτέφανος Κασσελάκης: “Αν θέλεις να πάει μπροστά η χώρα πρέπει να “ξεδοντιάσεις” τους εισαγγελείς και τους δημοσιογράφους”

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ