Η κυβέρνηση μοιράζει υποσχέσεις για γρήγορη αποκατάσταση ζημιών από τις πλημμύρες, ενώ τώρα εκδίδει αποφάσεις για τον Ιανό.

Η κυβέρνηση υπόσχεται να δοθούν γρήγορα κονδύλια στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, αλλά την ίδια ώρα, ακόμη και τώρα – τρία χρόνια μετά – εκδίδονται υπουργικές αποφάσεις για την κακοκαιρία του Ιανού. Παράδειγμα;

Η Κοινή Υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την Τετάρτη 13/9/2023 και αφορά στην «επιχορήγηση των πληγέντων από τις πλημμύρες της 17ης έως και 20ής Σεπτεμβρίου 2020 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Άλλωστε, όπως αναφέρεται στην απόφαση, «η επιχορήγηση καταβάλλεται εντός τεσσάρων (4) ετών από την ημερομηνία εκδήλωσης της θεομηνίας». Συνεπώς, είναι εντός του χρονικού ορίου που προβλέπει ο κανονισμός της ΕΕ.

«Η επιχορήγηση παρέχεται για την αντιμετώπιση ζημιών των επιχειρήσεων και των κατόχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων οι οποίες έχουν καταγραφεί από την αρμόδια Επιτροπή Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας σύμφωνα με το υπό στοιχείο 20 έγγραφο του προοιμίου και καλύπτει στοιχεία ενεργητικού, όπως κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του εγγείου κεφαλαίου και αποθηκευμένα προϊόντα, τα οποία κατεγράφησαν ως κατεστραμμένα».
Και φυσικά, υπάρχει η εμπλοκή της γνωστής γραφειοκρατίας. Όπως σημειώνεται στην απόφαση:

Για την καταβολή της επιχορήγησης απαιτείται εντός προθεσμίας δύο μηνών από την έκδοση της παρούσας, η προσκόμιση στη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής των δικαι- ολογητικών της παρ. 1 του άρθρου 5 της υπό στοιχεία 74617ΕΞ2021/23.06.2021 (Β’ 2670) κοινής απόφασης του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών, όπως τροποποιήθηκε.

Η βεβαίωση περί του ύψους των ζημιών παρέχεται από την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας με βάση τις ζημιές που κατέγραψαν οι αρμόδιες επιτροπές. Από το ύψος της εκτιμηθείσας ζημίας αφαιρείται τυχόν ασφαλιστική αποζημίωση που έλαβε ή πρόκειται να λάβει ο δικαιούχος. Σε κάθε περίπτωση, για την καταβολή της επιχορήγησης απαιτείται η ολοκλήρωση του προσδιορισμού του ποσού της ζημίας που καλύπτεται από ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των δικαιολογητικών, οι φάκελοι διαβιβάζονται από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής στην αρμόδια Γ.Δ.Ο.Υ., συνοδευόμενοι από την αναλυτική κατάσταση των πληγεισών αγροτικών εκμεταλλεύσεων της παρ. 4 του άρθρου 5 της υπό στοιχεία 74617ΕΞ2021/23.06.2021 (Β’ 2670) κοινής απόφασης του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών, όπως ισχύει, σε ηλεκτρονική μορφή. Η Γ.Δ.Ο.Υ. προβαίνει σε έλεγχο, εκκαθάριση και πληρωμή στους δικαιούχους του δικαιούμενου ποσού.

Τα δικαιολογητικά της παρ. 6 τηρούνται στην αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για δέκα (10) έτη από την ημερομηνία καταβολής της επιχορήγησης.

Νέα σύσκεψη για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία
Εν τω μεταξύ, νέα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στη Λάρισα, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη (συνδέθηκε όπως και χθες μέσω τηλεδιάσκεψης), κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν όλα τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη των επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για τις προτεραιότητες και έδωσε τις απαραίτητες κατευθύνσεις για τις περαιτέρω ενέργειες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ζητήματα Δημόσιας Υγείας, στην απάντληση των υδάτων από τις πληγείσες περιοχές, καθώς και στη συλλογή των νεκρών ζώων, η οποία προχωρά, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, με γρήγορους ρυθμούς και στην οποία προστέθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων πάντα σύμφωνα με όλες τις υγειονομικές διατάξεις.

Εξετάστηκαν ακόμη τα νεότερα στοιχεία της Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ο ρυθμός με τον οποίο προχωρούν οι αυτοψίες και καταγραφές σπιτιών και κτιρίων από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.

Παράλληλα, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr., ενώ για τα χωριά που επλήγησαν ολικώς από το πρωτοφανές πλημμυρικό φαινόμενο η καταβολή προς τους κατοίκους θα γίνεται αυτοματοποιημένα, χωρίς την υποβολή αίτησης, αλλά βάση στοιχείων που επεξεργάζονται το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η ΑΑΔΕ. Θα ακολουθήσει, σήμερα το απόγευμα, αναλυτική ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Προηγούμενο άρθροΌλα στο φως! Στέλεχος της ΤΕΡΝΑ ο γιος του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Μιχαλάκη – Προορίζουν τον πατέρα του στη θέση του Αγοραστού για καινούργια φαγοπότια με τον Γεραπετρίτη
Επόμενο άρθροΤέλος το τρένο στη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Επανέρχεται μετά από αρκετούς μήνες – Κούλη Μητσοτάκη δεν θέλατε;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ