Τι απάντησε ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κωστής Νούσιος μιλώντας στο OPEN TV για όσα λέγονται για σπάσιμο αναχωμάτων και γιατί δεν έγιναν ακόμη τα αντιπλημμυρικά έργα από την ΤΕΡΝΑ.

Κ. Νούσιος: Δόθηκαν 100 εκ. € στην ΤΕΡΝΑ για αντιπλημμυρικά έργα και δεν έγιναν διότι δεν έχουν ακόμη εγκριθεί οι μελέτες από το Υπουργείο Υποδομών.

Τι απαντά ο Δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελαρίου…

Πολύ θόρυβος έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες για τον λόγο που πλημμύρισε ο Θεσσαλικός κάμπος. Ακούστηκε ότι έσπασε ένα ανάχωμα στο Κοσκινά για να σωθεί η Καρδίτσα και πλημμύρισαν τον Παλαμά.

Μάλιστα το ερώτημα αυτό υπάρχει και στην παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που διέταξε σχετική έρευνα.

Για το θέμα αυτό, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN TV ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κωστής Νούσιος.

Ας δούμε τι ειπώθηκε:

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, για το φράγμα του ποταμού Καράμπαλη και τη φήμη ότι έγινε παρέμβαση έτσι ώστε να προστατευτεί η Καρδίτσα αλλά να καταστραφούν τα γύρω χωριά ο κ. Νούσιος έκανε λόγο για ένα αρδευτικό φράγμα το οποίο «σηκώνεται» κατά τη διάρκεια της αρδευτικής περιόδου και «πέφτει» στο τέλος της αρδευτικής περιόδου, περί τις 30 Αυγούστου.

Το φράγμα αυτό απαρτίζεται από ξύλινες πόρτες και υπάρχει εκεί για να κρατάει νερό, έτσι ώστε να ποτίζουν τα χωριά του Παλαμά και να φτάνει το νερό μέχρι τη Λάρισα, ωστόσο επειδή το συγκεκριμένο φράγμα δημιουργεί πλημμυρικά φαινόμενα σε όλο το νομό στις 30 Αυγούστου κάθε χρόνο «κλείνει».

Για το ανάχωμα στον Κοσκινά

Ο κ. Νούσιος ανέφερε, πως το μεσημέρι της 6ης Σεπτεμβρίου είχαν τεθεί όλα τα μηχανήματα σε επιφυλακή με 15 μηχανήματα να βρίσκονται στα επικίνδυνα σημεία και άλλα 15 ενεργούσαν σε διαφορετικά σημεία ανάλογα με τα αιτήματα των Δημάρχων και των Προέδρων.

Συνεχίζοντας ο κ. Νούσιος ανέφερε, πως αργά το βράδυ, ο Καλέτσης φούσκωσε και ο ίδιος έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον Δήμαρχο Παλαμά κ. Σακελλαρίου ο οποίος του ζήτησε ένα μηχάνημα για να κάνει στο ανάχωμα για να αποσυμπορεθούν τα νερά. Ο ίδιος του απάντησε πώς το μηχάνημα είναι στη διάθεσή του προκειμένου να σωθεί το χωριό πώς και έγινε.

Το συγκεκριμένο ανάχωμα σύμφωνα με τον κ. Νούσιο έχει ανοίξει και κατά τον Διομήδη και κατά τον Ιανό, καθώς είναι μια πάγια τακτική όταν σηκώνονται πάρα πολύ τα νερά και πηγαίνουν προς τον Κοσκινά λόγω του ότι είναι μια περιοχή η οποία πνίγεται συχνά, κόβεται το ανάχωμα για 3 με 4 μέτρα, αποσυμφορούνται τα νερά προς τη πλευρά των χωραφιών και έπειτα κατευθύνονται προς τον Πηνειό.

Έκανε επίσης λόγο, για την παραφιλολογία πως τα νερά αυτά πνίξανε τον Παλαμά γεγονός που δεν ισχύει σύμφωνα με τον ίδιο καθώς τα χωριά αυτά έχουν 6 χιλιόμετρα απόσταση(ο Παλαμάς είναι πίσω από τον Κοσκινά) και η υψομετρική τους διαφορά είναι δεκατέσσερα μέτρα.

Ο Παλαμάς έχει 110 μέτρα υψόμετρο και ο Κοσκινάς 93, άρα είναι αδύνατο τα νερά να παίρνουν ανηφορική φορά.

Ο Κοσκινάς σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, πνίγηκε λόγω έντασης νερού, ενώ ο Παλαμάς λόγω του ότι ήρθαν νερά και από τον Φαρσαλίτη , τον Ενιπέα, έσπασε το φράγμα της Φανάρας και του Σταυρού το οποίο είναι δίπλα από τον Παλαμά το οποίο στην αρχή υπερχείλισε και έπειτα διαλύθηκε με αποτέλεσμα όλα αυτά τα νερά να μπουν στον Παλαμά.

Καθαιρέθηκε το αρδευτικό φράγμα στον Καράμπαλη από τον Δήμο Παλαμά.

Σύμφωνα με τον κ. Νούσιο ο Δήμαρχος Παλαμά καθαίρεσε το αρδευτικό φράγμα στον Καράμπαλη όπως και η τομή στο ανάχωμα του Κοσκινά ήταν απόφαση του κ. Σακελλαρίου.  Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για αποποίηση ευθυνών ο κ. Νούσιος απάντησε πως ο καθένας έχει αναλάβει τις ευθύνες του και δεν υπάρχει αυτό το σενάριο.

Για τα αντιπλημμυρικά

Για το θέμα των αντιπλημμυρικών ο κ. Νούσιος ανέφερε πως έγιναν με τα χρήματα τα οποία είχε στη διάθεσή του ο κ. Αγοραστός. Δόθηκαν 143 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο υποδομών στην ΤΕΡΝΑ για να κάνει έργα, τα οποία γίνανε οδικά και έργα για τον ποταμό Πάμισο στο Μουζάκι.

Η ΤΕΡΝΑ είχε και δεύτερη εργολαβία για αντιπλημμυρικά έργα τα οποία όμως δεν έχουν ξεκινήσει και είναι ακόμη στο στάδιο της έγκρισης.

Ο κ. Νούσιος τόνισε πως είναι έτοιμοι να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα του υπομνήματος της προέδρου του Αρείου Πάγου, ενώ αναφορικά με το 112 που δεν ήχησε στον Παλαμά δήλωσε πώς ήταν ευθύνη του Δημάρχου καθώς εκείνος ενημερώνει για τη λειτουργία του 112.

Η απάντηση του Δημάρχου Παλαμά.

Στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, μίλησε και ο δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελαρίου που αρνήθηκε ότι έδωσε την οποιαδήποτε εντολή σε χειριστή να σπάσει το ανάχωμα.

Επίσης, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο ανάχωμα δεν έχει καμία ευθύνη για το ότι πλημμύρισε ο Παλαμάς.

Έριξε επίσης ευθύνες στον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, διότι έχει τοποθετήσει στην Καρδίτσα έναν ανεπαρκή αντιπεριφερειάρχη.

Πλημμύρισε όλη η Θεσσαλία και σε κάθε περιοχή, η περιφέρεια ρίχνει την ευθύνη στους δημάρχους. Για όλα φταίει ο δήμαρχος, κρίμα.

Επίσης, ο κ. Σακελαρίου ανέφερε ότι δεν ήταν δυνατόν να δώσει εντολή εκκένωσης του Παλαμά, διότι τα νερά είχαν ήδη κυκλώσει την πόλη και δεν υπήρχε διέξοδος. Επίσης, όταν μια μέρα πριν είχε ο ίδιος δώσει εντολή εκκένωσης διαφόρων χωριών, ελάχιστοι έφυγαν.

Ακόμη, αν έπρεπε αν εκκενωθούν τα χωριά, που θα έπρεπε να πάνε, στην Καρδίτσα ή στα Τρίκαλα που επίσης υπήρχε πλημμύρα.

Σε ερώτημα για το τι πρέπει να γίνουν, ανέφερε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα στα ορεινά της Καρδίτσας για να ανασχεθούν τα νερά, όπως φράγματα Μουζακίου κ.λ.π. Δηλαδή τα παράλληλα έργα της εκτροπής του Αχελώου που είναι σταματημένα εδώ και χρόνια.

Προηγούμενο άρθροΟι δολοφόνοι της Νέας Δημοκρατίας στηρίζουν ακόμα τον εγκληματία Αγοραστό – Βουλιάζουν μέσα στο βούρκο της διαφθοράς και της μίζας
Επόμενο άρθροΔέκα μέρες χωρίς νερό ο Βόλος – Πάτε και ψηφίζεται τον μαφιόζο Μπέο για να κάνει τον νταή σε γυναίκες και σε ταλαίπωρους στο δρόμο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ