Η οικονομική ενίσχυση που συμφώνησαν να δώσουν στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι μετά τις πλημμύρες και τις καταστροφές στην Θεσσαλία κρύβει από πίσω της ένα νέο μίνι – μνημόνιο!

Η επιβεβαίωση ήρθε διότι μόλις χθες ανακοίνωσαν δια στόματος του ίδιου του φωστήρα Κωστή Χατζηδάκη ως …πρωτό βήμα την ακύρωση του Market Pass στα πλαίσια αυτού του νέου άτυπου μνημονίου που δέχτηκε ο Κούλης για να πάρει …κάποτε –άτγνωστο κι αυτό πότε- τα λεφτά. Και την ίδια ώρα βγήκε ο περίφημος Μαργαρίτης Σχοινάς, που ενώ είναι επίτροπος της Ελλαδας λειτουργεί ως υπάλληλος των ξένων- επιβεβαιώνει από την πλευρά του ότι η ενίσχυση αυτή είναι προς το παρόν αέρας κοπανιστός αφού θα ποσά θα αρχίσουν να δίνονται από το …2024. Κι η ουσία είναι ότι με δικαιολογία τις πλημμύρες αυτή τη φορά ο Κούλης ετοιμάζει να εφαρμόσει τα νέα …π@δήματα σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας στα πλαίσια της νέας σκληρής πολιτικής λιτότητας που έχει διατάξει η Γερμανία για ολόκληρη την Ευρώπη και ιδιαίτερα σε χώρες του νότου όπως η δική μας χώρα.
Ο Χατζηδάκης είπε συγκεκριμένα ότι οι δαπάνες για τις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel αφενός θα απαιτήσουν έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 600 εκατ. ευρώ, αφετέρου δεν αφήνουν περιθώριο για να υπάρξει επέκταση του μέτρου για την ενίσχυση των νοικοκυριών μέσω του Market Pass.
Αυτή είναι απλώς όμως η δικαιολογία ενώ θα υπάρξει και συνέχεια στις περικοπές και στο σξίφιμο των ζωναριών των Ελλήνων στα πρότυπα της περασμένης σκληρής μνημονιακής δεκαετίας.  Μάλιστα φαίνεται ότι η πίεση είναι τέτοια που …δεν περίμεναν να πάει καν στην ΔΕΘ ο Κούλης για να πει τα άσχημα μαντάτα.

Ο Χατζηδάκης ως σκληρός γκαουλάιτερ των ξένων επίσης  επεσήμανε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ είναι αδιαπραγμάτευτος και πως «θα ήταν σφάλμα να ζητηθεί από την Κομισιόν χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, διότι θα έστελνε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να ξανακυλά στην κρίση». Παραμύθια αυτά που είπε είναι, διότι η πραγματικότητα είναι ότι τα πρωταγενή πλεονάσματα είναι μέρος των δεσμεύεων που ανέλαβε επίσης ο Κούλης για να πάρει την υπόσχεση για αυατα τα 2,2 δις ευρω…
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι μάλιστα  για την προέλευση των πόρων που ανακοίνωσε  ο Μητσοτάκης, πρέπει να τονίσουμε επίσης ότι είναι πόροι του ΕΣΠΑ 2014-2020, που το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη άφησε αναξιοποίητους – 250εκ. Είναι κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χώρα μας με ταυτόχρονη αφαίρεση άλλων ενταγμένων έργων – 500εκ.  Και τέλος είναι πόροι ΕΣΠΑ 2021-2027 που θα διατεθούν την επόμενη επταετία – 1,5δισ. Εν ολίγοις,το σύνολο των κονδυλίων αφορά πόρους ήδη δεσμευμένους για Ελλάδα και όχι νέες χρηματοδοτήσεις. Και βεβαίως τα κονδύλια αυτά προορίζονται για την αποκατάσταση υποδομών στο σύνολο της χώρας και όχι μόνο στη Θεσσαλία.

Από όλα αυτά τώρα μόνο ένα μικρό τμήμα  χρηματοδοτήσεων  θα δοθεί από την ΕΕ στη Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να καλυφθούν άμεσες ζημιές

Αυτό το ομολόγησε  ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ο οποίος ακόμη ακόμη πιο αποκαλυπτικός πρόσθεσε ότι «μέσα στο 2024» θα τεθεί σε κίνηση, το μεγαλύτερο εύρος του πακέτου στήριξης στην Ελλάδα που ανακοινώθηκε. Δηλαδή μπορεί και σε …12 μήνες!
Όπως επίσης ο  Σχοινάς,  στο Στρασβούργο συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μια task force για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η θεομηνία, που θα έχει την ευθύνη να γίνονται γρήγορα όλες οι διαδικασίες. Επικεφαλής θα είναι η γενική γραμματέας της Κομισιόν και από ελληνικής πλευράς ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς. Η γενική γραμματέας της ευρωπαϊκής επιτροπής αναμένεται τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα αυτή η  task force θα επιβλέπει τα πάντα διότι οι ξένοι δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση, όπως ακριβώς συνέβαινε και στην φάση των σκληρών μνημονίων με την τρόικα. Αυτή μάλιστα  γενική γραμματέας της ευρωπαϊκής επιτροπής έχει τη φήμη μιας τεχνοκράτισσας σκύλας η οποία είναι το δεξί χέρι της Ούρσουλας που θα κρυφτεί πίσω από αυτήν για να μην …χαλασει τη «φιλία» της με τον Κούλη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ