Ο κίνδυνος μολύνσεων και ασθενειών από την κακοκαιρία Daniel δεν αφορά μόνο στους κατοίκους, αλλά και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει σπεύσει σε βοήθεια των πολιτών της Θεσσαλίας.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από την πρώτη στιγμή συνέδραμαν, κατόπιν διαταγών και οδηγιών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, ευρισκόμενες δίπλα στην κοινωνία, σε συντονισμό με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτικής Προστασίας.

Το ΓΕΕΘΑ στο πλαίσιο διασφάλισης της υγείας του προσωπικού που επιχειρεί στις πληγείσες περιοχές υπό δυσμενείς υγειονομικές συνθήκες, έχει προβεί στις κάτωθι ενέργειες:

Εγκατάσταση 5 Σταθμών Απολύμανσης προσωπικού και μέσων του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ) του ΓΕΕΘΑ με κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Θεσσαλία.

• Αυξημένη ετοιμότητα του 404 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας καθ’ όλη την διάρκεια συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στις πληγείσες περιοχές.

Παροχή οδηγιών από το Κέντρο Εκπαίδευσης Νοσηλείας Κτηνιατρικού (ΚΕΝΟΚ) στις Διοικήσεις των Μονάδων της πληγείσας περιοχής, που αφορούν στην λήψη των αναγκαίων μέτρων για τον εφοδιασμό και εξυγίανση του χρησιμοποιούμενου νερού, καθώς και στις απαιτούμενες ενέργειες σε περίπτωση ακαταλληλότητάς του, ενώ παράλληλα 2 φορές την εβδομάδα το ΚΕΝΟΚ θα προβαίνει σε λήψη δείγματος νερού για μικροβιολογική εξέταση από τα δίκτυα ύδρευσης των Μονάδων εντός των πληγέντων περιοχών.
• Επικουρική συνδρομή στο έργο του ΚΕΝΟΚ του Κέντρου Βιολογικών Ερευνών Στρατού (ΚΒΙΕΣ) – Γ΄ Κτηνιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (Γ’ ΚΝΟ).

Επιπρόσθετα, και προς αυτήν την κατεύθυνση, έχουν δοθεί οδηγίες εφαρμογής προληπτικών υγειονομικών μέτρων και ασφάλειας, τα κυριότερα στοιχεία των οποίων συνοψίζονται ως εξής:

• Αποφυγή κατανάλωσης νερού από το δίκτυο, μέχρι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα διασφάλισης της ποιότητάς του. Μέχρι τότε, κατανάλωση για πόση, παρασκευή φαγητού, ατομική υγιεινή και γενικότερη οικιακή χρήση, μόνο εμφιαλωμένου νερού.
• Απόρριψη τροφίμων που ήταν αποθηκευμένα σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες και έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.
• Αποφυγή επαφής με στάσιμα νερά και λάσπη χωρίς να έχουν ληφθεί ατομικά μέτρα προστασίας (χρήση προστατευτικού εξοπλισμού).
• Απαγόρευση επαφής με στάσιμα νερά και λάσπη, για το προσωπικό που φέρει ανοιχτά τραύματα, για την αποφυγή κινδύνου επιμόλυνσης – μικροβιαιμίας.
• Απομάκρυνση και απόρριψη των αντικειμένων που έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας και είναι δύσκολο να απολυμανθούν, όπως στρώματα και κουβέρτες.
• Χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων, λόγω της αναμενόμενης αύξησης και παρατεινόμενης παρουσίας εντόμων, όπως κουνουπιών, μυγών και κατσαρίδων.

Προηγούμενο άρθροΚαλώς τον! Γκίκας Μαγιορκίνης: “Επικίνδυνα τα λιμνάζοντα νερά στη Λάρισα” – Μήπως να φύγουν από την πόλη να την κάνουν φωτοβολταϊκά τα αφεντικά σου οι Βαρδινογιάννηδες;
Επόμενο άρθροΓιάννης Αντετοκούμπο: “Είμαι Νιγηριανός” – Όταν το έλεγαν κάποιοι όμως τους φώναζαν ρατσιστές και ακροδεξιούς

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ