Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πραγματοποιούνται έλεγχοι για την ποιότητα του νερού και οι πολίτες καλούνται να συμμορφώνονται με τις συστάσεις των τοπικών αρχών. Το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι το νερό να είναι πόσιμο στις πληγείσες περιοχές θα φανεί από τις αναλύσεις και δεν είναι ίδιο για κάθε περιοχή. Συνεπώς, μέχρι οι πολίτες να λάβουν διαβεβαίωση ότι το νερό είναι πόσιμο πρέπει να προτιμούν το εμφιαλωμένο.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος συντονίζει την επιχειρησιακή δράση του Συντονιστικού Κέντρου Δημόσιας Υγείας στη Θεσσαλία, τα πρώτα δείγματα από το δίκτυο ύδρευσης έχουν φτάσει στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το Σάββατο και χθες έφτασαν δείγματα από την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Σήμερα είναι προγραμματισμένη η λήψη δειγμάτων από Καρδίτσα και Βόλο όπου θα γίνει επιτόπια επίσκεψη με κλιμάκιο.

Καταγραφή λοιμωδών νοσημάτων

Η ποιότητα του νερού είναι ο πρώτος άξονας των παρεμβάσεων στο πεδίο της δημόσιας υγείας στις πληγείσες περιοχές. Ο δεύτερος είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση πιθανών παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με παθογόνα. Έχει στηθεί ένα δίκτυο καταγραφής από τα σημεία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Την ίδια στιγμή, δημιουργήθηκε μια πλατφόρμα η οποία θα λειτουργεί από σήμερα και σε συνεργασία με την Υγειονομική Περιφέρεια θα καταγράφονται οι νοσηλείες που σχετίζονται με αυτά τα νοσήματα αλλά και όσοι προσέρχονται σε δομές υγείας. Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους διευθυντές των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των ιατρικών υπηρεσιών των νοσοκομείων της Θεσσαλίας για να ενημερωθούν ως προς τη διάγνωση των νοσημάτων αυτών. Επίσης, έχει ενισχυθεί η διαγνωστική ικανότητα του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας, με αναλυτές άμεσης ανίχνευσης παθογόνων. Με παρόμοιους αναλυτές θα ενισχυθούν και 12 κέντρα υγείας στις πληγείσες περιοχές για να υπάρχει καλύτερη διάγνωση των νοσημάτων.

Σε εγκύκλιο που απέστειλε στους επαγγελματίες υγείας η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Φωφώ Καλύβα, σημειώνει τη σημασία έγκαιρης αναγνώρισης και εργαστηριακού ελέγχου πιθανών κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης. Πρόκειται για μικροβιακή λοίμωξη, που προκαλείται από τον μικροοργανισμό λεπτόσπειρα (Leptospira spp) και παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα. Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.

Η λεπτόσπειρα μπορεί να μεταδοθεί όταν ούρα ή ιστοί μολυσμένου ζώου έρθουν σε επαφή με βλεννογόνους (των οφθαλμών, της μύτης και του στόματος) ή με λύσεις συνεχείας του δέρματος. Επίσης, η μετάδοση μπορεί να γίνει έμμεσα όταν ο άνθρωπος έρθει σε επαφή με μολυσμένο από ούρα περιβάλλον (κολύμπι ή έκθεση σε μολυσμένα νερά, κατάποση μολυσμένης τροφής).

Η κυρία Καλύβα σημειώνει στην εγκύκλιό της ότι κρίνεται σκόπιμη η επαγρύπνηση των επαγγελματιών υγείας και για τις περιπτώσεις αντιμετώπισης επιμόλυνσης τραυμάτων από βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος και μυκητιάσεις.

Ο Στρατός στήνει σταθμούς απολύμανσης για οπλίτες και πολίτες στις πληγείσες περιοχές

Στο μεταξύ, με διαταγή του ΓΕΕΘΑ και κατόπιν εντολών της Ηγεσίας αναχώρησε χθες το βράδυ για τις πληγείσες περιοχές ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ) του ΓΕΕΘΑ με κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Η αποστολή του ΕΔΛΟ/ΠΒΧ θα είναι η εγκατάσταση 5 σταθμών απολύμανσης προσωπικού και μέσων σε κατάλληλα σημεία στην ευρύτερη περιοχή, στα οποία θα πραγματοποιηθεί απολύμανση των συνεργείων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρεί στο πλαίσιο της συνδρομής τους, στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε την Θεσσαλία, και θα δύναται επίσης να απολυμανθούν και πολίτες σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ