Η Θεσσαλία μετράει τις πληγές της. Παραμένει κλειστή η Εθνική Οδός ενώ «θεωρητικά» ξεκίνησαν οι αυτοψίες για τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών.

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στην περιοχή. Τοπίο βιβλικής καταστροφής στην Θεσσαλία. Τεράστιες καταστροφές σε σπίτια και καλλιέργιες από το πέρασμα της κακοκαιρίας. Μεγάλες εκτάσεις παραμένουν πλημμυρισμένες, ενώ μέρος του εθνικού οδικού δικτύου βρίσκεται κάτω από το νερό. Τα συνεργεία της Πυροσβεστικής, του Στρατού και της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τους δήμους παρέχουν βοήθεια σε νερό, τρόφιμα, καύσιμα για γεννήτριες ή ότι άλλο αιτούνται οι τοπικές κοινότητες και οι κάτοικοι. Από τα 21 χωριά, υπάρχουν επτά, τα οποία δεν έχουν ακόμη οδική πρόσβαση καθώς δεν έχει υποχωρήσει ακόμη η στάθμη των υδάτων (Πηνειάδα, Κεραμίδι, Βλοχός, Μεταμόρφωση, Μάραθος, Κόρδα και Κοσκινάς). Σχετικά με την οδική πρόσβαση στην περιοχή του τριγώνου Λάρισα – Καρδίτσα – Τρίκαλα οι κατάσταση έχει ως εξής: όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες είναι πλέον ανοικτές, εκτός του άξονα Τρικάλων – Λάρισας, ο οποίος αυτή την ώρα είναι προσβάσιμος στα οχήματα παροχής βοήθειας και στα μηχανήματα τα οποία εκτελούν εργασίες προκειμένου να ανοίξει και να δοθεί στην κυκλοφορία.

Μέχρι σήμερα το πρωί είχαν συγκεντρωθεί και αποτεφρωθεί ή ταφεί σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις περισσότερα από 15.000 νεκρά ζώα, τα 7.750 χθες. Η προσπάθεια πλέον επικεντρώνεται στα νεκρά ζώα που έχουν απομείνει μέσα σε κλειστούς χώρους (πχ μαντριά), ενώ σημειώνεται ότι απαιτείται η απόλυτη συνεργασία των δημοτικών αρχών για το ζήτημα αυτό, καθώς η ανάγκη να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία είναι άμεση. Σχετικά με την κρατική αρωγή και την πορεία υλοποίησης της στήριξης των κατοίκων, όλα παραμένουν ακόμα θολά και στον «αέρα»!  Μέχρι το πρωί είχαν κατατεθεί 1.180 οριστικές αιτήσεις και 1.380 προσωρινές από χθες το μεσημέρι που άνοιξε η πλατφόρμα, ενώ επισημαίνεται πως όλοι όσοι επλήγησαν δικαιούνται κρατικής αρωγής.

Όσοι κάτοικοι των χωριών που έχουν πληγεί έχουν ανάγκη κατευθύνονται σε χώρους φιλοξενίας των δήμων ή της Περιφέρειας και στη συνέχεια μετακινούνται σε ξενοδοχεία. Παράλληλα μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων έχει διατεθεί για τη φύλαξη των χωριών, στα οποία οι κάτοικοι έχουν αρκετά περιουσιακά στοιχεία έξω από τις οικείες τους μετά το πλημμυρικό φαινόμενο.

Προηγούμενο άρθροΥπονοούμενα Σαράκη για τη σχέση Ντογιάκου και Κυβέρνησης (Βίντεο)
Επόμενο άρθροΔύο στους δέκα Έλληνες ζούνε μέσα στο κρύο εξαιτίας των κυρώσεων του Μητσοτάκη στη Ρωσία

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ