Δεν έχει τέλος η τραγωδία στη Θεσσαλία, καθώς συνεχίζονται μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των πολιτών, με τους άνδρες της Πυροσβεστικής και του Στρατού να δίνουν μάχη μέσα στα πλημμυρισμένα χωριά. 

Η κακοκαιρία Daniel προκάλεσε βιβλική καταστροφή και στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον 15 ανθρώπους ενώ μέχρι και σήμερα, μία εβδομάδα αργότερα, εξακολουθούν με αμείωτο ρυθμό τα πλημμυρικά φαινόμενα εξαιτίας της υπερχείλισης του Πηνειού ποταμού.

Αποκαρδιωτική είναι, την ίδια ώρα, η πρώτη εικόνα, από τα χωριά και τους οικισμούς της Θεσσαλίας, όπου υποχωρεί σταδιακά το νερό, καθώς γέφυρες και υποδομές έχουν καταρρεύσει, το οδικό δίκτυο έχει υποχωρήσει, η σιδηροδρομική υποδομή έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και η ζημιά στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο είναι ανυπολόγιστη. Δεκάδες σπίτια έχουν υποχωρήσει και ο όγκος του νερού έχει μεταβάλλει τη γεωμορφολογία όλης της περιφέρειας.

Μάχη με τον Πηνειό

Παρά το γεγονός ότι τα καιρικά φαινόμενα έχουν υποχωρήσει, όπως δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός ζητούμενο παραμένει ο Πηνειός ποταμός, καθώς τις τελευταίες ώρες καταγράφηκαν υπερχειλίσεις του στις ανατολικές εκβολές του, προς τις περιοχές πλησίον της λίμνης Κάρλα και βορειοανατολικά προς την Αμφιθέα.

«Η στάθμη του Πηνειού παραμένει στα ίδια επίπεδα. Οι πολίτες των περιοχών που εξελίσσεται η πλημμυρική δραστηριότητα θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών», ανέφερε ο κ. Αρτοποιός και πρόσθεσε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, «οι επιχειρήσεις αφορούν σε μεταφορές συμπολιτών μας αν και δεν υπάρχει κίνδυνος για την σωματική τους ακεραιότητα. Πολλοί παραμένουν εκεί οικειοθελώς και συνεχώς τους παρέχονται τρόφιμα, νερά, φάρμακα και κλινοσκεπάσματα».

Συνολικά, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, «έχουμε επέμβει σε 9.200 συμβάντα και έχουμε προβεί σε 4.500 διασώσεις από επίγειες και εναέριες δυνάμεις» σημείωσε, εκτιμώντας πως «πρόκειται για την μεγαλύτερη επέμβαση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας σε συνεχή συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ και την τοπική αυτοδιοίκηση», ενώ «συνδράμουν εθελοντές και εθελοντικές ομάδες διάσωσης απ’ όλη την Ελλάδα με προσωπικό και μέσα».

Σε δοκιμασία η Λάρισα

Στον νομό Λαρίσης, οι απεγκλωβισμοί, οι οποίοι θα διαρκέσουν για όσο χρόνο χρειαστεί σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξακολουθούν στις πλημμυρισμένες περιοχές των εργατικών κατοικιών στη συνοικίες της Γιάννουλης και της Νέας Σμύρνης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, άλλωστε, εντοπίζεται σε συνοικίες περιμετρικά της Λάρισας, όπως στις Εργατικές κατοικίες.

Σε επίπεδο πρόληψης, συνεργεία, εθελοντές και κάτοικοι της Λάρισας γεμίσουν σακιά, επιχειρώντας να δημιουργήσουν αναχώματα, την στιγμή που συνεργεία του δήμου εργάζονται για την τοποθέτηση μηχανημάτων άντλησης στο ύψος της ΔΕΥΑΛ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ