Αυτό το τσιπάκι που ακούμε και ξανακούμε με αφορμή τις νέες ταυτότητες, δεν είναι άλλο από την τεχνολογία RFID (Radio Frequency Identification). Η απόδοση του στα ελληνικά ορίζεται ως “ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων” και ουσιαστικά πρόκειται για μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για τον εντοπισμό και την ανάγνωση στοιχείων. Στην ουσία είναι κάτι σαν μετεξέλιξη των γνωστών barcodes.

Πολύ προτού έρθουν στις ταυτότητές μας και εγείρουν ανησυχίες, συνήθως παράλογες, τα RFID είχαν δοκιμαστεί και είχαν αρχίσει να υιοθετούνται από πολλά νοσοκομεία στις ΗΠΑ. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός HIMSS έχει εδώ και χρόνια δημοσιεύσει άρθρα για αυτήν την τεχνολογία, και εμείς σταχυολογήσαμε μερικά από τα σημαντικότερα σημεία στα οποία είχε σταθεί.

Στις ΗΠΑ, λοιπόν, όπως είπαμε, η εδώ και χρόνια ολοένα αυξανόμενη χρήση του RFID, ειδικά στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, καταδεικνύει ότι πρόκειται για την πλέον κατάλληλη τεχνολογία για τους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό το “τσιπάκι” όπως το λέμε εδώ σχεδόν αφοριστικά έχει τη δυνατότητα να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα, παρέχοντας δεδομένα ιχνηλασιμότητας (traceability), ταυτοποίησης, επικοινωνίας, θερμοκρασίας και τοποθεσίας σε πραγματικό χρόνο για ανθρώπους και πόρους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι γενικότερα, άσχετα με την περίπτωση του RFID, η χρήση της τεχνολογίας πληροφοριών υγείας για τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών και της ποιότητας της περίθαλψης έχει εξελιχθεί σε τομέα υψηλής προτεραιότητας για την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης.

Το 2009 μόνο, οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη στις ΗΠΑ ανήλθαν συνολικά σε 810 δισεκατομμύρια δολάρια και το 20 με 30% όλων των άμεσων δαπανών ήταν αποτέλεσμα κακής ποιότητας περίθαλψης, που συνίσταται κυρίως σε υπερβολική χρήση πόρων, σε υποχρησιμοποίηση και σε σπατάλη. Αυτές οι αναφορές έδειξαν ότι τα κόστη της υγειονομικής περίθαλψης θα αυξηθούν δραστικά στο μέλλον και οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η χρήση της τεχνολογίας πληροφοριών υγείας μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα που μπορεί να οδηγήσει σε πιθανές εξοικονομήσεις.

Γι’ αυτό και ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης αναγνωρίζει τον κρίσιμο στόχο να υιοθετήσει και να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την τεχνολογία πληροφοριών υγείας, και ειδικότερα του RFID.

ΟΦΕΛΗ
Η χρήση του RFID προσφέρει μία σειρά από οφέλη στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης που σχετίζονται με την ασφάλεια των ασθενών, την παρακολούθηση, την αποτελεσματικότητα και τη φροντίδα. Γενικότερα, οι αισθητήρες RFID παρέχουν τη δυνατότητα μείωσης των προβλημάτων εσφαλμένης ταυτοποίησης και αναγνώρισης των αναγκών του ασθενούς.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό HIMSS, επιστήμονες διεξήγαγαν μια μελέτη χρησιμοποιώντας τεχνολογία RFID για τον έλεγχο ταυτότητας ασθενών και ιατρικού προσωπικού κατά τη διάρκεια διάφορων παρεμβάσεων όπως είναι η χορήγηση φαρμάκων και η αιμοληψία.

Η μελέτη αξιολόγησε εάν οι μέθοδοι ταυτοποίησης και επιβεβαίωσης μέσω της τεχνολογίας RFID ήταν επαρκείς και αποτελεσματικές στην πρόληψη ιατρικών λαθών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το σύστημα εντόπισε σωστά το ιατρικό προσωπικό, την ταυτότητα του ασθενούς και τα δεδομένα δειγματοληψίας φαρμάκων και αίματος σε πραγματικό χρόνο. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια 27 δοκιμών, δεν παρουσιάστηκε κανένα κρίσιμο σφάλμα.

Επιστήμονες διεξήγαγαν μια μελέτη χρησιμοποιώντας τεχνολογία RFID για τον έλεγχο ταυτότητας ασθενών και ιατρικού προσωπικού κατά τη διάρκεια διάφορων παρεμβάσεων όπως είναι η χορήγηση φαρμάκων και η αιμοληψία.

Συχνά το προσωπικό γνωρίζει ότι ένας παρατηρητής είναι παρών και καταγράφει τις κινήσεις τους, και ως εκ τούτου τα αποτελέσματα είναι “πειραγμένα”. Κάποιες άλλες φορές αυτός ο παρατηρητής μπορεί να μη βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή για να παρατηρήσει την πλήρη συμμόρφωση. Όμως οι αυτόματοι καταγραφείς υγιεινής χεριών σε πραγματικό χρόνο δίνουν στους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης τη δυνατότητα να καταγράφουν αυτήν ακριβώς τη συμμόρφωση που λείπει από έναν άμεσο παρατηρητή.

Το 2011 διεξήχθη μια μελέτη για να εξεταστούν τα οφέλη της τεχνολογίας RFID στην παρακολούθηση της αλυσίδας εφοδιασμού της υγείας. Διαπιστώθηκε ότι η χρήση του παρείχε γρήγορη, αποτελεσματική και ακριβή παρακολούθηση των δεδομένων, γεγονός που μείωνε τον χρόνο που αφιερώθηκε σε διοικητικά καθήκοντα και εξοικονόμηση αποθεμάτων. Τα δεδομένα που αναφέρονται από το RFID μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να στέλνουν μια ποικιλία συγκεκριμένων πληροφοριών, όπως χορήγηση φαρμάκων, παρακολούθηση αλλαγών επιδέσμου, λίστες ελέγχου ασθενών και παρακολούθηση μεταφορών ασθενών.

Προηγούμενο άρθροΠώς θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι για την καταστροφή που έπαθαν;
Επόμενο άρθροΟ Μητσοτάκης από το συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα έριξε την ευθύνη στην κλιματική αλλαγή και ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ αφού τα ταμεία είναι άδεια από τα φαγοπότια

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ