«Αν σκεφτούμε ότι για τον Ιανό χρειάστηκαν 700 εκατ. ευρώ, τώρα χρειάζεται τριπλάσιο ποσό», είπε ο Κώστας Αγοραστός, κάνοντας μια πρώτη εκτίμηση των καταστροφών από την κακοκαιρία Daniel.
Για τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία μίλησε ο Περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός, τονίζοντας πως δεν είναι εφικτή η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών, στις 8 Οκτώβρη, με τις ζημιές να αγγίζουν το ποσό των 2 δισ. ευρώ.
«Δεν μπορούν να γίνουν οι εκλογές. Δεν είναι απόφαση της Περιφέρειας. Αν ήταν απόφαση της Περιφέρειας δεν θα γίνονταν οι εκλογές. Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει τις εκλογές. Εμείς δεν ζητάμε αναβολή. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν μπορεί να γίνουν οι εκλογές. Πώς θα πάνε σε όλες αυτές τις περιοχές να ψηφίσουν; Το έχω θέσει ήδη το θέμα στο ΥΠΕΣ και ζήτησα άμεση χρηματοδότηση για να γίνουν αυτά τα έργα γρήγορα με ταχείες διαδικασίες. Διότι αν γίνουν τα έργα αυτά με συνθήκες κανονικότητας δεν πρόκειται να γίνουν σε χρονικά διαστήματα τέτοια που να επιτρέπει την επαναφορά στην προγενέστερη κατάσταση», είπε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Σε ερώτηση που δέχθηκε για την πρώτη εκτίμηση των ζημιών, τόνισε ότι θα χρειαστεί τριπλάσιο ποσό για την αποκατάσταση των καταστροφών από το αντίστοιχο που απαιτήθηκε μετά την κακοκαιριία Ιανός. «Υπάρχουν υποδομές που έχουν καταστραφεί, γέφυρες που έχουν καταστραφεί. Υπάρχουν δρόμοι, σπίτια, εργοστάσια, αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφική παραγωγή. Αν σκεφτείτε όλα αυτά και ότι για τον Ιανό χρειάστηκαν 700 εκατ. ευρώ, εδώ σίγουρα μιλάμε για τριπλάσιο ποσό».

Όπως ανέφερε: «Οι πιο δύσκολες περιοχές είναι η Καλόγριανα, το Ριζοβούνι το Καματερο, η Μεταμόρφωση, ο Κοσκινάς, η Μαραθέα και ο Βλοχός, όπου θα επιχειρήσουν πολλές δυνάμεις σήμερα, χωρίς να σταματάνε να επιχειρούν στα άλλα που είναι ο Παλαμάς, τα Μεγάλα Καλύβια, η Φαρκαδόνα και διάφορα άλλα χωριά τα οποία χρειάζονται στο Δήμο, σε Δήμους της Καρδίτσας. Και βέβαια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια της προσωρινής αποκατάστασης κάποιων δρόμων με δεκάδες μηχανήματα, τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία διαμόρφωσης μιας των δρόμων».

Όσο για την στάθμη του Πηνειού και αν εξακολουθεί να ανεβαίνει, ο κ. Αγοραστός είπε: «Έχει σταθεροποιηθεί, έχει ανέβει βέβαια η στάθμη του στις πλημμυρικές περιοχές, στις περιοχές δηλαδή εκείνες οι οποίες υπάρχουν για να μπορούν να παίρνουν τα νερά, τα οποία έρχονται και είναι περισσότερα από την κοίτη του ποταμού».

Προηγούμενο άρθροΔείτε τι έλεγε ο δοσίλογος Μητσοτάκης το 2020 στον “Ιανό” όταν επισκέφτηκε την Καρδίτσα (Βίντεο)
Επόμενο άρθροΔείτε την δορυφορική απεικόνιση των πλημμυρών στη Θεσσαλία

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ