Το ευρωπαϊκό λιμπεραλιστικό κατεστημένο στις Βρυξέλλες είναι τρομοκρατημένο από την επιστροφή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ στην εξουσία στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, φοβούμενο μια επανάληψη των εμπορικών συγκρούσεων που δημιούργησαν σημαντική διατλαντική ένταση κατά την πρώτη του θητεία.

του Thomas Brooke*

Οι επικεφαλής του εμπορίου στην de facto πρωτεύουσα της ΕΕ υποφέρουν από αναδρομές, αφού ο Τραμπ έφερε πρόσφατα στο προσκήνιο την επιστροφή στον αμερικανικό προστατευτισμό για τον οποίο έκανε τόσο έντονη προεκλογική εκστρατεία το 2016, όταν προσπάθησε να αναγεννήσει τους θύλακες της εργατικής, βιομηχανικής «ζώνης της σκουριάς» που άφησε πίσω της η παγκοσμιοποίηση.

Οι δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο επιβλήθηκαν όχι μόνο σε αντιληπτούς αντιπάλους όπως η Κίνα, αλλά και στους γείτονες Μεξικό και Καναδά και στους συμμαχικούς Ευρωπαίους εταίρους. Κάποιοι θα έλεγαν ότι το περίμενε από καιρό η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, παρά τη δημόσια δέσμευσή της για ελεύθερο εμπόριο, ασκούσε για αρκετό καιρό προστατευτισμό, ιδίως σε σχέση με την αγροτική της πολιτική.

“Είναι στο μυαλό όλων: Τι θα συμβεί αν οι εκλογές πάνε στραβά;”, δήλωσε πρόσφατα ένας ανώνυμος διπλωμάτης της ΕΕ για το εμπόριο στο Politico, ενώ ένας δικηγόρος της ΕΕ για το εταιρικό εμπόριο υποστήριξε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ “φοβούνται” την επιστροφή του Τραμπ.

Παρά τα συνεχιζόμενα νομικά προβλήματά του, ο πρώην πρόεδρος παραμένει ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών π

Στην ίδια δημοσκόπηση, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι προτιμούν τον Τραμπ από τον Μπάιντεν με ποσοστό 40 τοις εκατό έναντι 39 τοις εκατό, όταν συνυπολογίζονται και τα μικρότερα κόμματα, αλλά οι δύο τους βρίσκονται στήθος με στήθος στο 46 τοις εκατό ο καθένας σε μια μετωπική σύγκρουση.

Ο Τραμπ συνέχισε με το επόμενο οικονομικό του σχέδιο και φέρεται να κάθισε με βασικούς συμβούλους τον περασμένο μήνα στην ιδιωτική λέσχη γκολφ του στο Νιου Τζέρσεϊ για να συζητήσουν την τελευταία εμπορική του πολιτική, η οποία θα έβλεπε την κυβέρνηση Τραμπ 2.0 να επιβάλλει έναν “καθολικό βασικό δασμό” σε όλες σχεδόν τις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Νομίζω ότι πρέπει να έχουμε ένα δαχτυλίδι γύρω από το κολάρο (της αμερικανικής οικονομίας)”, δήλωσε ο Τραμπ καθώς αποκάλυπτε το σχέδιο σε συνέντευξή του στο Fox Business τον περασμένο μήνα. Ο δασμός του 10% θα εφαρμοζόταν “αυτόματα” σε όλες τις χώρες και θα μπορούσε να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με την αποτελεσματικότητά του και τις συνέπειες στην παγκόσμια αγορά.

“Όταν οι εταιρείες έρχονται και απορρίπτουν τα προϊόντα τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να πληρώνουν, αυτόματα, ας πούμε έναν φόρο 10 τοις εκατό. Μου αρέσει το 10 τοις εκατό για όλους”, εξήγησε. Ο Τραμπ έδωσε συνέχεια στην ιδέα αυτή σε επιστολή του προς τη Wall Street Journal που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, στην οποία υπερασπίστηκε τους δασμούς που επέβαλε κατά την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο και αναφέρθηκε στον εαυτό του ως υπερασπιστή του “πραγματικού οικονομικού εθνικισμού”.

“Οι ξένοι κατέχουν τώρα 16,75 τρισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από την οικονομία μας απ’ ό,τι εμείς από τη δική τους. Η χώρα μας λεηλατείται”, έγραψε ο Τραμπ.”Ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει αυτή η αιμορραγία του αίματος της Αμερικής είναι ένας απλός αλλά ισχυρός δασμός στα περισσότερα ξένα προϊόντα, όπως αυτός που ήταν η κύρια πηγή κρατικών εσόδων στο μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής ιστορίας και που έχτισε αυτή τη χώρα στην κατασκευαστική δύναμη του κόσμου”, πρόσθεσε.Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι ευρωκράτες θα δυσκολευτούν στη σκέψη μιας επιστροφής στα χρόνια του Τραμπ, και όχι μόνο λόγω του ενδεχόμενου αύξησης των εμπορικών τριβών.Ο πρώην Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ήταν ένθερμος υποστηρικτής των συντηρητικών κυβερνήσεων της Πολωνίας και της Ουγγαρίας κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών, και έχει παραμείνει κοντά στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

Το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη στη Βαρσοβία και το κόμμα Fidesz του Όρμπαν θεωρούν ότι αποτελούν την πρωτοπορία του ευρωπαϊκού δεξιού λαϊκού κινήματος ενάντια στο φιλελεύθερο κατεστημένο που κυριαρχεί στην de facto πρωτεύουσα της ΕΕ και η υποστήριξη του συντηρητισμού τους από τον Τραμπ θεωρήθηκε προβληματική από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο Τραμπ περιέγραψε τις Βρυξέλλες ως “κολαστήριο”. Η πιθανή επιστροφή του στην εξουσία, σε συνδυασμό με μια στροφή προς τα δεξιά στις ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους, μπορεί απλώς να δει τα πυρά της κόλασης να πέφτουν βροχή στη διατλαντική φιλελεύθερη ελίτ που είχε επιστρέψει στις συνήθεις διαδικασίες υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Προηγούμενο άρθροΜπάιντεν: Πουλάει παραμύθια στους Αμερικανούς για “οικονομικό θαύμα” την ώρα που έχει δώσει όλα τα λεφτά από τα ταμεία στην Ουκρανία – Καταρρέει στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές
Επόμενο άρθροΧείμαρρος παρέσυρε αυτοκίνητα στη Φθιώτιδα στο δρόμο προς τη Γλύφα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ