Την απεγκατάσταση και διακοπή λειτουργίας σταθμού βάσης-κεραίας κινητής τηλεφωνίας 5G από ιδιόκτητη πολυκατοικία εντός πυκνοκατοικημένης περιοχής στη συνοικία των Καμινάδων στην Καρδίτσα ζήτησε σήμερα ομάδα δημοτών που απευθύνθηκε με αίτησή της στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος των δημοτών, η κεραία έχει τοποθετηθεί στην ταράτσα πολυκατοικίας μέσα σε μια κατασκευή τύπου «καμινάδας» σε απόσταση μικρότερη των 300 – 400 μέτρων από κατοικίες και σχολεία (8ο Δημοτικό, 39ο Νηπιαγωγείο, 8ο Νηπιαγωγείο, 7ο Γυμνάσιο, 11ο Δημοτικό, Δημοτικός παιδικός σταθμός).
Οι δημότες εξέφρασαν το φόβο τους για έκθεση στην ακτινοβολία, που δεν γνωρίζουν σε τί βαθμό εκπέμπει, ενώ ζήτησαν από το Δήμο Καρδίτσας να ενεργήσει προκειμένου άμεσα να ανακληθεί κάθε άδεια που χορήγησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και να απεγκατασταθεί η κεραία. Για το σκοπό αυτό μάλιστα, όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση, έχουν μαζευτεί 300 υπογραφές.

Ο Δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος αρχικά θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι η κεραία δεν πήρε καμία αδειοδότηση από τον Δήμο, υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος δεν έχει καμία σχέση. Ακολούθως ο Πρόεδρος του σώματος Θωμάς Κόντος σημείωσε ότι η αδειοδότηση δίνεται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών.

Μεταξύ άλλων τοποθετήθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πόπη Μπούτα, Κωνσταντίνος Ξυλομενος, Κωνσταντίνος Ζυγογιάννης και ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Σβερώνης.
Ο Δήμαρχος επισήμανε από την πλευρά του ότι η Δημοτική Αρχή αφουγκράζεται την αγωνία των συμπολιτών και υιοθετεί τα αιτήματα των δημοτών.
Κατόπιν αυτού, ο Δήμος είναι μπροστάρης και θα ζητήσει το φάκελο λειτουργίας της κεραίας και αν επιτρέπεται να εκπέμπει σε απόσταση μικρή από σχολικές μονάδες. Επίσης θα ζητήσει αν διενεργήθηκε ο έλεγχος από την ελληνική επιτροπή ατομικής ενέργειας για την τήρηση των ορίων εκπομπής ακτινοβολίας και ακολούθως το πόρισμα του ελέγχου. Πρόσθεσε ακόμη ότι θα δοθεί εντολή στη νομική υπηρεσία του Δήμου ώστε να εξετάσει όλα τα νομικά μέσα που μπορεί να ασκήσει ο Δήμος.

Επίσης όπως είπε ο κ. Τσιάκος, ο Δήμος θα ζητήσει να δει που αλλού υπάρχουν τέτοιες κεραίες στην Καρδίτσα και με ποιες προδιαγραφές, ενώ θα ζητήσει από επιστημονικό προσωπικό να γίνει μελέτη για το αν επηρεάζει η συγκεκριμένη κεραία την υγεία των δημοτών και των παιδιών.

Εκ μέρους της νομικής υπηρεσίας η κ. Βούζα σημείωσε ότι εφόσον υπάρχει η σχετική άδεια, ίσως μετά θα πρέπει να γίνει προσφυγή στο ΣτΕ, καθώς η διαδικασία δεν είναι απλή.

Το κείμενο των κατοίκων με τα αιτήματά τους με βάση τα οποία αποφασίστηκαν οι ενέργειες που θα κάνει ο Δήμος εγκρίθηκε ομόφωνα από το σώμα.

Προηγούμενο άρθροΣε απόγνωση τα νοικοκυριά για το πετρέλαιο θέρμανσης – Ετοιμάζει να τους πετάξει ψίχουλα η κυβέρνηση
Επόμενο άρθροΠέντε αγνοούμενοι στη Μαγνησία – Οι τέσσερις βρίσκονται στο νότιο Πήλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ