Με την κυβέρνηση να παρακολουθεί απαθής τη συνεχόμενη αύξηση των τιμών των ενοικίων, η αναζήτηση φτηνής στέγης, ειδικά για κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές, είναι πραγματικά ανέφικτη.

Ο λόγος είναι ότι, ενώ τα προηγούμενα χρόνια επιβλήθηκε -ως οφειλόταν- πλαφόν στις αυξήσεις των επαγγελματικών ενοικίων, κάτι τέτοιο δεν έγινε για τα σπίτια, με αποτέλεσμα κάθε ιδιοκτήτης να χρεώνει πραγματικά… ότι του κατέβει! Έτσι, έφτασε η στέγαση να αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα για μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, για όσους δηλαδή δεν ανήκουν στους τυχερούς που έχουν στην ιδιοκτησία τους σπίτι ή για όσους αναγκάζονται να αλλάξουν τόπο κατοικίας λόγω σπουδών ή δουλειάς.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δραματική στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς πρακτικά η φοιτητική στέγη έχει πάψει να υπάρχει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στο κέντρο της πρωτεύουσας πρέπει να γνωρίζει ότι τη φετινή χρονιά το 78,68%, δηλαδή σχεδόν οκτώ στις 10 κατοικίες έως 50 τετραγωνικά μέτρα, έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400 ευρώ.

Επιπλέον, τη φετινή χρονιά σχεδόν πέντε στις 10 κατοικίες έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 501 ευρώ ανά μήνα, όταν πέρυσι ήταν μόλις μία στις 10 κατοικίες. Σωρευτικά, η αύξηση από το 2017 έως σήμερα αγγίζει το 55% έως 60% στην Αθήνα. Πέρυσι, την ίδια χρονική περίοδο, η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 € ήταν 10% στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας άνω του 1ου ορόφου έως 50 τετραγωνικά μέτρα, με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 € στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές, καταγράφεται σχεδόν μηδενική.

Συγκεκριμένα, στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως
300 € αποτελούν μόλις το 2,89% (12,47% το 2022) επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ.

Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στις περιοχές των δυτικών προαστίων, όπου μόλις το 3,7% των κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ.  διατίθενται με μίσθωμα έως 300 € τη φετινή χρονιά, έναντι 14,29% πέρυσι. Στις περιοχές των νότιων προαστίων, η διαθεσιμότητα φοιτητικών  κατοικιών με μίσθωμα έως 300 € είναι μηδενική (0,3%), ενώ στον Πειραιά είναι 0,94%.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ