Αρχικά, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι:

«Τα αίτια, για τα οποία δεν επιτεύχθηκε η αποτροπή της εξάπλωσης της πυρκαγιάς σε τμήμα του Στρατοπέδου Φύλαξης Πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης, στην περιοχή «ΚΑΡΑΜΠΑ» της Ν. Αγχιάλου, η πλήρης καταγραφή του υλικού καθώς και η απόδοση ευθυνών αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης σχετικής ΕΔΕ και φέρουν βαθμό ασφαλείας «απόρρητο», ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η κοινοποίηση των στοιχείων της εξέτασης.

Τα Γενικά Επιτελεία, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, έχουν καθορίσει τις υποχρεώσεις που αφορούν στα μέτρα προστασίας – προπαρασκευής των Ενόπλων Δυνάμεων και της συνδρομής αυτών στο έργο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από ενάρξεως της αντιπυρικής περιόδου μέχρι πέρατος αυτής.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ένοπλες Δυνάμεις, μέσα από ένα ευρύ φάσμα κλιμάκωσης, αποθήκευσης και αναπλήρωσης υλικών και μέσων, έχουν τη δυνατότητα εξασφάλισης της απαιτούμενης επιχειρησιακής ετοιμότητας, αντιμετωπίζοντας τυχόν έκτακτες καταστάσεις σε περίοδο ειρήνης και πολέμου. Εν κατακλείδι, η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων, του υλικού των ΕΔ, αποτελεί απόλυτη διαχρονική προτεραιότητα των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Μέτρα για απομάκρυνση ευπαθών ή υψηλής εκρηκτικότητας πυρομαχικών:

Επίσης, στη δεύτερη ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε ως εξής:

«Η αποθήκευση των πυρομαχικών υλοποιείται σε πλήρη συμφωνία με τα καθοριζόμενα θεσμικά κείμενα, περί αποστάσεων ασφαλείας τα οποία έχουν βασιστεί σε διασυμμαχικά και διεθνή πρότυπα, λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη όλους τους λοιπούς κανόνες ασφαλούς αποθήκευσης (συναποθηκευτικότητα, μέγιστο βάρος εκρηκτικής ύλης, κωδικούς επικινδυνότητας, κλάση ασφαλείας κ.λπ.), διασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια των γειτονικών περιοχών.

Στο πλαίσιο της αύξησης της ασφάλειας, σε περιπτώσεις όπου ο αστικός ιστός προσεγγίζει τις Μονάδες πυρομαχικών, λαμβάνονται άμεσα μέτρα για απομάκρυνση ευπαθών ή υψηλής εκρηκτικότητας πυρομαχικών από τις συγκεκριμένες Μονάδες.

Πέραν των μέτρων για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, διενεργούνται καθημερινά εργασίες – έλεγχοι από εξειδικευμένο προσωπικό για την επαύξηση της ασφάλειας του αποθέματος όπως, θερμικές δοκιμές σε Μονάδες πυρομαχικών και φυσικοχημικές αναλύσεις στα χημεία πυρομαχικών για προσδιορισμό της ποιοτικής κατάστασης των προωθητικών γεμισμάτων, εργασίες συντήρησης σε όλα τα εξεταστήρια πυρομαχικών με αντικατάσταση πεπαλαιωμένων απαρτίων με καινούργια, έλεγχοι των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και υποσυστημάτων των κατευθυνόμενων από τα αρμόδια όργανα Επιθεώρησης και Ελέγχου Πυρομαχικών, αναστοιβάξεις και ανακατανομές αποθεμάτων, εργασίες συντήρησης των υποδομών (αλεξικεραύνων, αγωγών εξαερισμού, θυρών- οροφών αποθηκών, ηλεκτρικού δικτύου κ.λπ.).

Επιπλέον, όσον αφορά τη λήψη πρόσθετων μέτρων τήρησης των κανόνων πυρασφαλείας, με γνώμονα τόσο την επιχειρησιακή ετοιμότητα, όσο και την ασφάλεια του προσωπικού ως ύψιστες προτεραιότητες της Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), υλοποιείται αυστηρός επανέλεγχος των Σχεδίων Πυρασφαλείας του συνόλου των Στρατοπέδων και των τριών κλάδων των ΕΔ με στόχο την αποτελεσματική πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων πυρασφαλείας.

Κατά δεύτερον, στο ίδιο πλαίσιο της βελτίωσης, συμπλήρωσης και εκσυγχρονισμού των μέσων πυρόσβεσης, υλοποιούνται διαρκώς προγράμματα προμηθειών με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.»

Προηγούμενο άρθροΗ μεγαλύτερη ελληνική σημαία υψώθηκε στη Λίμνη Πλαστήρα (Βίντεο)
Επόμενο άρθροΘανατηφόρο τροχαίο στο δρόμο Λαμίας – Δομοκού – Έχασε τον έλεγχο χωρίς λόγο οδηγός νταλίκας και πέρασε στο αντίθετο ρεύμα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ