Μια από τις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου είναι η μείωση της φοροδιαφυγής.

 Οι απώλειες εσόδων από την φοροκλοπή υπολογίζονται στα 10 δισ. ευρώ και σε πρώτη φάση ο στόχος είναι η είσπραξη του 50% αυτών.

Οι προσπάθειες και οι προτάσεις επικεντρώνονται κυρίως στα έσοδα που υποδηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς και στις δαπάνες που αντιθέτως είναι διογκωμένες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που εξετάζονται συνοψίζονται στα εξής:

  • Μείωση του ύψους του απλοποιημένου τιμολογίου. Σήμερα, για την απλοποίηση των συναλλαγών έχει θεσπιστεί το απλό τιμολόγιο για συναλλαγές έως 100 ευρώ. Ουσιαστικά, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες για συναλλαγές μέχρι 100 ευρώ λαμβάνουν την απόδειξη λιανικών πωλήσεων που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπισθεί η ειλικρίνεια της συναλλαγής. Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι το απλοποιημένο τιμολόγιο να μειωθεί κατά 50% και συγκεκριμένα στα 50 ευρώ. Πάνω από το ύψος αυτό θα εκδίδονται τα κανονικά τιμολόγια.
  • Την ίδια στιγμή, εξετάζεται όλα τα τιμολόγια και οι αποδείξεις να «ανεβαίνουν» στα ηλεκτρονικά βιβλία. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα γίνονται αποδεκτά από την εφορία. Η πρόταση αυτή θα κλείσει τα παράθυρα μη πραγματικών δαπανών από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που τις χρησιμοποιούνται απλά για να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημα. Για παράδειγμα, σήμερα μπορεί να μαζέψει κάποιος επαγγελματίας από φίλους, γνωστούς κ.λπ. αποδείξεις βενζίνης και να τις χρησιμοποιήσει για να μειώσει το φορολογητέο εισόδημά του.
  • Σταδιακό κλείδωμα των δηλούμενων στοιχείων στο MyDATA και των δηλώσεων ΦΠΑ και Ε3. Εξετάζεται οι κωδικοί των εσόδων τόσο στον ΦΠΑ όσο και στο έντυπο Ε3 να είναι κλειδωμένοι, σε μια προσπάθεια να περιορισθεί η φοροδιαφυγή. Το εγχείρημα όμως δεν θα σταματήσει μόνο στους κωδικούς των εσόδων.
  • Κίνητρα στους φορολογούμενους για να ζητούν αποδείξεις. Τα κίνητρα που είχαν θεσμοθετηθεί από το προηγούμενο οικονομικό επιτελείο δεν απέδωσαν (μετρούν διπλά κάποιες για ηλεκτρονικές πληρωμές σε γιατρούς κ.λπ. και φοροεκπτώσεις για ηλεκτρονικές πληρωμές σε τεχνίτες κ.λπ.) τα προσδοκώμενα.
  • Ψηφιακό δελτίο αποστολής. Με τον τρόπο αυτό ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής, αγροτικά κ.λπ.) Οι ελεγκτικές αρχές θα γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο τι διακινείται και πού πάει.
  • Εκσυγχρονισμός του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Στο υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει η καταγραφή των διατάξεων, οι οποίες εκτός του ότι προσθέτουν αχρείαστα γραφειοκρατικά βάρη για επιχειρήσεις και επαγγελματίες, διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή.
  • Επανεξέταση των προστίμων για τυπικές και ουσιαστικές παραβάσεις. Οπου κριθεί αναγκαίο τα πρόστιμα θα αυξηθούν, ενώ αναμένεται να διευρυνθούν καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις παραβάσεων σήμερα δεν επιβάλλονται ποινές.
  • Υπάρχουν όμως και προτάσεις για την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών. Κάποιες από αυτές υποστηρίζουν την αύξηση των συντελεστών για τους επαγγελματίες.
Προηγούμενο άρθροΧαμός στην πορεία εναντίον των λ@θρομουσουλμάνων στην Κύπρο – Δακρυγόνα ξύλο φωτιές και σπάσιμο καταστημάτων ιδιοκτησίας αλλοδαπών
Επόμενο άρθροΟι νεοδημοκράτες το έχουν ρίξει έξω και οι κάτοικοι στον Έβρο δεν έχουν που να μείνουν αφού τα σπίτια έγιναν στάχτη και μπούρμπερη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ