Η πρώτη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2019 επισκιάστηκε από την ανακοίνωση της απόφασής του να καταστρέψει και να αποσπάσει τα πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό, παρά τις έντονες αντιδράσεις της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Τότε ο Κ. Μητσοτάκης, για να στηρίξει την απόφαση του τεμαχισμού και της καταστροφής της αρχαίας κληρονομιάς, επικαλέστηκε την ανάγκη γρήγορης απόδοσης του μετρό στους πολίτες.

Τέσσερα χρόνια μετά, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης ακόμη περιμένουν το μετρό, και θα περιμένουν για πολύ ακόμα. Όπως προέκυψε από τις χθεσινές διαδοχικές συσκέψεις που είχε στο ΥΜΑΘ ο Κ. Μητσοτάκης με κυβερνητικούς βουλευτές και εκπροσώπους φορέων, η απόδοση του μετρό σε λειτουργία θα καθυστερήσει κι άλλο, καθώς ακόμα δεν έχει υπογραφτεί η σύμβαση της Ελληνικό Μετρό με την ανάδοχο εταιρεία που θα «τρέξει» την εμπορική του λειτουργία.

Έτσι, σύμφωνα με τις αισιόδοξες κυβερνητικές προβλέψεις, το μετρό Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και όχι νωρίτερα όπως μέχρι πρόσφατα διατείνονταν. Στις δηλώσεις του μετά το πέρας των συσκέψεων ο Κ. Μητσοτάκης αρκέστηκε να δηλώσει ότι «το μετρό θα αλλάξει τη λειτουργία της πόλης, και οι πιο κακόπιστοι αντιλαμβάνονται ότι θα ολοκληρωθεί μαζί με την επανατοποθέτηση των αρχαίων στους σταθμούς από τους οποίους αφαιρέθηκαν».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του flyover περιφερειακού, ενός έργου που ήδη έχει αμφισβητηθεί η αναγκαιότητά του. Το χαρακτήρισε «κρίσιμο έργο», το οποίο «θα ισορροπήσει κυκλοφοριακά την πόλη». Μάλιστα, στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως προτέρημα το γεγονός ότι θα πρόκειται για δημόσιο και δωρεάν δρόμο, χωρίς διόδια.

Σχολιάζοντας τις έντονες ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί για τις επιπτώσεις των εργασιών κατασκευής του υπερυψωμένου προαστιακού, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πρόσκαιρες αναστατώσεις» και μίλησε γενικόλογα για «ενίσχυση του ΟΑΣΘ και της Τροχαίας».

Προηγούμενο άρθροΜητσοτάκης: “Φταίει η κλιματική κρίση για τις πυρκαγιές” λέει το κάθαρμα ενώ όλες οι πυρκαγιές ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού
Επόμενο άρθρο“Βόμβα” από το Μάκη Τριανταφυλλόπουλο: Εδάφιο για καταγραφή προσωπικών δεδομένων στο νομοσχέδιο για τις ταυτότητες

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ