Συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να ακούει συνεχώς ψέματα. Ούτε άριστοι υπάρχουν ούτε σοβαρότητα ούτε οργάνωση ούτε αποτελεσματικότητα. Πρόκειται απλώς για ένα «θεατρικό δρώμενο» στο οποίο ο πρωταγωνιστής Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί με κάθε τρόπο να διατηρήσει την εξουσία.

Είπαν ότι τα εναέρια μέσα είναι αρκετά. Δεν είναι. Αποδείχθηκε στο Μάτι το 2018. Αποδείχθηκε στη Δαδιά, τη Βάλια Κάλντα και στο Παπίκιο που καίγονταν πέρυσι επί 15 ημέρες. Αποδεικνύεται εφέτος καθημερινά.

Είπαν ότι τα εναέρια μέσα είναι επαρκή. Δεν είναι. Τα 36 Air Tractor και Pezetel μπορούν να μεταφέρουν μόλις δυο τρεις τόνους νερού το καθένα, δηλαδή το τριπλάσιο από το… ενυδρείο μου, που μόλις φτάνει για να σβήσει ένα τζάκι.

Είπαν ότι ο αριθμός του προσωπικού είναι αρκετός. Δεν είναι. Υπάρχουν χιλιάδες κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα, όπως και στο ΕΚΑΒ. Προσλήψεις δεν έγιναν. Εγιναν όμως στην αχρείαστη πανεπιστημιακή αστυνομία.

Είπαν ότι θα υπογειοποιούσαν τα δίκτυα του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγουν επικίνδυνους σπινθήρες. Δεν το έκαναν.

Είπαν ότι θα δημιουργούσαν πολλές αντιπυρικές ζώνες. Δεν τις έφτιαξαν.

Είπαν ότι θα υπήρχε φύλαξη στα δάση. Δεν υπήρξε, μολονότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτό τον σκοπό οι Ενοπλες Δυνάμεις.

Είπαν ότι θα γίνεται άμεση πυρόσβεση στην έναρξη των πυρκαγιών. Εντούτοις δεν έγινε με αποτελεσματικότητα.

Είπαν ότι δεν μπορούν να φέρουν αεροσκάφη τύπου Beriev γιατί είναι ρωσικά. Δέχτηκαν όμως πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Τουρκία που κατέχει ως βάρβαρος εισβολέας τη μισή Κύπρο και κάνει συνεχείς προκλήσεις. Την ευχαρίστησε μάλιστα με ευγνωμοσύνη ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Την ίδια στιγμή δεν αναζήτησαν ούτε το αμερικανικό 747 που μπορεί να μεταφέρει 70 τόνους νερού. Αντίθετα, ο νατοϊκός Ταγίπ Ερντογάν αποδέχτηκε τη ρωσική βοήθεια.

Είπαν ότι ξεσπούν ταυτόχρονα δεκάδες πυρκαγιές σε διάφορα σημεία. Ξεσπούν μόνες τους; Συνέλαβαν εμπρηστές; Και εάν ναι, γιατί δεν τους εμφανίζουν στα μέσα ενημέρωσης;

Είπαν ότι ευθύνεται η κλιματική αλλαγή. Εχουν σαφή γνώση της ύπαρξής της και θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι.

Ακόμη χειρότερα, είναι ανιστόρητοι και έχουν παντελή άγνοια του τυπικού μεσογειακού κλίματος. Ακόμη και προτού ενταθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μεταξύ 1990 και 1999, εκδηλώθηκαν 1.728 δασικές φωτιές και από το 2000 έως το 2009 αποτεφρώθηκαν 599.351 στρέμματα.

Διαθέτουν επιλεκτική μνήμη για τις κομματικές παρωδίες της ΝΔ περί «στρατηγού ανέμου» και εξαπατούν τον κόσμο ισχυριζόμενοι ανάλογα με το συμφέρον τους ότι «εάν δεν βρέξει, φταίει η ξηρασία. Εάν βρέξει, φταίει το χορταριασμένο δάσος».

Την ίδια στιγμή κατασπαταλούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε «πολιτικούς παιδότοπους» όπως ο «Μεγάλος περίπατος» ή σε ψηφιακά φακελώματα όπως οι νέες ταυτότητες.

Οι σημερινοί κυβερνώντες, ημιμαθείς και αποξενωμένοι από την κοινωνία, έχουν μεταλλαχθεί σε μια νεοφιλελεύθερη σέχτα που επενδύει στον φόβο, τον τρόμο και τον έλεγχο. Το δοκίμασαν με την Covid για να αποκάμουν τις αντιστάσεις των πολιτών.

Η απόδοση ευθυνών από τους «άριστους» στο διοξείδιο του άνθρακα, στους «στρατηγούς» και στις «καμινάδες» θυμίζει ψεκασμούς και εξωγήινους. Στην κορυφή αυτής της πυραμίδας ο ενορχηστρωτής προσπαθεί με αγωνία να διατηρήσει την εξουσία του εφαρμόζοντας πολιτικές αποικίας.

Μολονότι μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, υπάρχουν ακόμη περιθώρια η χώρα και ο λαός να βρουν τη χαμένη τους αξιοπρέπεια.

Προηγούμενο άρθροΣτάση εργασίας κάνουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3 – Τέσσερα χρόνια όμως έγλυφαν τον Μητσοτάκη – Τώρα λουστείτε τα!
Επόμενο άρθροΚυριάκος Μητσοτάκης: Είναι πλέον επικίνδυνος για τη χώρα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ