«Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα υπάρχουν καταβολές σε πρώτα ποσά», είπε σχετικά.

Αποζημιώσεις θα δοθούν σε μελισσοκόμους, οι οποίοι έχασαν τα μελίσσια τους στη φωτιά, καθώς και σε κτηνοτρόφους, καθώς υπήρξε απώλεια ζωικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, θα διερευνηθεί το πλαίσιο ώστε να δοθεί βοήθεια για ζωοτροφές, διότι στις φλόγες παραδόθηκαν χορτολιβαδικές εκτάσεις και βοσκοτόπια.

Σχετικά με τα δάση που κάηκαν, στόχος είναι να γίνουν κορμοδέματα για να συγκρατηθεί το χώμα και στη συνέχεια να ακολουθήσει η διαδικασία της φυσικής αναδάσωσης, ενώ αμέσως μετά προέχει ο καθαρισμός των ρεμάτων, προκειμένου να αποφευχθούν πλημμύρες.

«Σωστή και ιδιαίτερα σύνθετη η στρατηγική των εκκενώσεων»
Μιλώντας για τις εκκενώσεις των περιοχών όπου μαίνονταν τα πύρινα μέτωπα τις τελευταίες εβδομάδες τόνισε πως η στρατηγική των εκκενώσεων ήταν σωστή.

«Όταν υπάρχει πυρκαγιά και πάρει έκταση, η προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή. Άρα, εκεί το σύστημα εκκενώσεων δούλεψε και ήταν ιδιαίτερα σύνθετο. Είναι κάτι που ξέρουμε πια ότι δουλεύει πετυχημένα», δήλωσε.

Για τις φετινές πυρκαγιές εξήγησε πως «πρώτος προφανής λόγος είναι ότι έχουμε διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Η κλιματική αλλαγή που συμβαίνει δεν έχει την ίδια καιρική επίπτωση κάθε έτος. Πέρυσι ήταν μία χρονιά που από πλευράς καιρικών συνθηκών ήταν καλύτερες σε σχέση με τη φετινή χρονιά. Πρόπερσι ήταν μία κακή χρονιά και αντιπρόπερσι ήταν μία καλύτερη».

Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής
Εντάσσονται τις επόμενες ημέρες στην πλατφόρμα arogi.gov.gr οι πληγείσες περιοχές, ώστε οι πυρόπληκτοι πολίτες και οι πληγείσες επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για τα πυρόπληκτα κτίρια, η οποία θα καταβάλλεται μετά από τις απαραίτητες διασταυρώσεις και ελέγχους. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι ιδιοκτήτες, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα, κτιρίων που υπέστησαν βλάβες από τις πυρκαγιές, τα οποία χαρακτηρίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα») ή ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»), με το ποσό της πρώτης αρωγής να ανέρχεται σε 10.000 ευρώ ή σε 5.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων
Με την ολοκλήρωση των αυτοψιών από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, θα οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές και θα χορηγηθεί στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων. Η στεγαστική συνδρομή, η οποία αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ. από το σύνολο του αθροίσματος των εμβαδών των ιδιοκτησιών τους, με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν).

Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης
Παρέχεται, σε συνέχεια της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές, με το ύψος της επιδότησης, να κυμαίνεται από 300 ως και 500 ευρώ, ανάλογα με τις παραμέτρους.

Μετά την καταβολή της πρώτης αρωγής θα προχωρήσει και η χορήγηση του τελικού ποσού της επιχορήγησης προς τις πληγείσες επιχειρήσεις, με την επιχορήγηση να καλύπτει το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως αυτή προκύπτει από το έργο των επιτροπών κρατικής αρωγής. Ειδικότερα, η επιχορήγηση αφορά ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης. Η τελική επιχορήγηση συμψηφίζεται με την χορηγηθείσα πρώτη αρωγή και προκαταβολή, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και συντονισμού που ξεκίνησε άμεσα με την Περιφέρεια, οι οποίες και συστήνουν τις επιτροπές κρατικής αρωγής, προωθείται η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών στις επιχειρήσεις και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, να χορηγηθεί επιχορήγηση, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχετικά δεδομένα, σταδιακά, ανάλογα με την πορεία ολοκλήρωσης του έργου των επιτροπών. Τέλος, όσον αφορά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενεργοποιείται και το σχήμα επιχορήγησης επί των φυτικών μέσων παραγωγής από την κρατική αρωγή, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τα συναρμόδια Υπουργεία και τον ΕΛΓΑ, για ζημιές σε δενδρώδεις και πολυετείς καλλιέργειες.

 Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή
Στα πληγέντα από την πυρκαγιά νοικοκυριά θα καταβληθούν, σε συνεργασία με τους Δήμους, χρηματικά ποσά ενισχύσεων, ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η καταβολή αποζημιώσεων προς τα νοικοκυριά που επλήγησαν, ως εξής:

οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του, προσαυξημένο ανάλογα για πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες,
οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής ή για απλές επισκευαστικές εργασίες στην κύρια πληγείσα κατοικία, ενώ η εν λόγω ενίσχυση περιορίζεται στο 50% για τις περιπτώσεις δευτερεύουσας κατοικίας, και
οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67%) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

Προηγούμενο άρθροΓιώργος Παπαχρήστος: Επίθεση από μπράβους του εφοπλιστή Καραγιώργη στο ΟΑΚΑ – Τον γρονθοκόπησαν μέχρι θανάτου – Κάνουν ότι θέλουν οι εφοπλιστές με τις πλάτες του Κούλη Μητσοτάκη
Επόμενο άρθροΤι έχετε κάνει ρε αλήτες με τα εμβόλια! Πεθαίνουν όσοι τα έκαναν και παίρνουν και άλλους στο λαιμό τους – Ανακοπή καρδιάς σε δρομολόγιο του ΚΤΕΛ Σπάρτης – Τραυματίστηκαν άλλα δύο άτομα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ