Για «διαφάνεια παντού» δεσμεύεται στο Documento ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Ζαχαριάδης, τονίζοντας πως θα ελεγχθούν οι δαπάνες της διοίκησης Μπακογιάννη για τον «κατ’ ευφημισμό “Μεγάλο περίπατο”», αλλά και όσες απασχόλησαν την επικαιρότητα. Υποστηρίζει ότι θα βάλει τέλος στο ατέρμονο εργοτάξιο επί της οδού Πανεπιστημίου, επισημαίνοντας πως η πόλη χρειάζεται περισσότερο «δημόσιο χώρο και πράσινο». Ανάγει δε την ασφάλεια στην Αθήνα σε «μεγάλη και συλλογική δημοκρατική διεκδίκηση», βάλλοντας κατά του δημάρχου, τον οποίο παρουσιάζει ως θεατή των εξελίξεων. Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει διατεθειμένος να υποστηρίξει κάθε λύση προς την κατεύθυνση να μπει φρένο στην εκλογική κάθοδο καταδικασμένων ναζί, υποστηρίζοντας όμως ότι η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ «αντιμετωπίζει το ζήτημα αποσπασματικά». Επίσης, παραθέτει τον σχεδιασμό του για τη συμβολή του δήμου στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και ξεκαθαρίζει ότι ο σταθμός του μετρό στα Εξάρχεια πρέπει να γίνει στην οδό Τοσίτσα.

Δεσμεύεστε ότι θα ελέγξετε και το τελευταίο ευρώ που ξοδεύτηκε για τον «Μεγάλο περίπατο» σε περίπτωση που αναδειχθείτε δήμαρχος;

Δεσμεύομαι για διαφάνεια παντού. Για την επόμενη αλλά και για την προηγούμενη μέρα στον Δήμο Αθηναίων ο έλεγχος –και ο αναδρομικός– είναι υποχρέωση και πυρήνας της δημοκρατικής λειτουργίας κάθε αρχής. Εχουμε ευθύνη απέναντι στον κάθε δημότη. Αλίμονό μας αν δεν το κάνουμε. Οχι μόνο για τον στίβο μάχης που ονομάζεται κατ’ ευφημισμόν «Μεγάλος περίπατος», για τον οποίο θα ελέγξουμε και το τελευταίο ευρώ, αλλά για το σύνολο των δαπανών που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς την ειδησεογραφία. Κάθε ευρώ των δημοτών της Αθήνας και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτή την πόλη είναι πολύτιμο. Ακόμη και αυτό το 1 ευρώ πρέπει να δαπανάται ώστε να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες τους και όχι για πειράματα και ανεμομαζώματα.

Θα βάλετε τέλος στο ατέρμονο ράβε ξήλωνε στην Πανεπιστημίου; Κι αν ναι, ποια μορφή θα πάρει αυτό το παρατεταμένο εργοτάξιο;

Είναι σαφές ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στους ερασιτεχνικούς πειραματισμούς. Δεν γνωρίζω σε ποια μορφή θα το παραλάβει η δική μας διοίκηση την 1/1/24 αν με το καλό κερδίσουμε τις εκλογές, γιατί κάθε τρίμηνο ο κ. Μπακογιάννης αλλάζει άποψη και σχεδιασμό. Αναλογιστείτε τι έχουμε ζήσει τα τελευταία τρία χρόνια στην πόλη. Δεν σκοπεύω να γκρεμίσω, αλλά να διορθώσω και να επεκτείνω τον σχεδιασμό με πρόγραμμα και μελέτη σε όλη την πόλη και όχι με πειραματισμούς. Τα πειράματα είναι καλά για τα εργαστήρια αλλά οι πόλεις θέλουν λύσεις. Αυτή η εικόνα χάους και καταστροφής υπονομεύει εδώ και μια τριετία την εικόνα και κυρίως τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας. Θα τελειώσει λοιπόν όσο το δυνατόν συντομότερα, στη βάση του σχεδίου μας για τη συνολική ανάδειξη και ανάπτυξη της Αθήνας.

Χρειαζόμαστε περισσότερο ποιοτικό δημόσιο χώρο και πράσινο στην πόλη. Πράσινο που να δημιουργεί διαδρόμους δροσιάς και αερισμού της πόλης για να αμβλύνουμε το φαινόμενο των θερμικών νησίδων. Η πόλη χρειάζεται σύγχρονο σχεδιασμό στο σύνολό της, κατάλληλες υποδομές για τα ΑμεΑ που σήμερα δεν μπορούν ούτε να ξεμυτίσουν στην Αθήνα, έστω διαδρομές για αρχή. Η βιώσιμη κινητικότητα είναι στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί για όλους τα επόμενα χρόνια. Δεν μπορεί μια μαμά ή ένας μπαμπάς να μην μπορούν να βγουν με το καρότσι του μωρού για μια απογευματινή βόλτα. Δεν μπορεί να ισχύει αυτό.

Πρέπει επιτέλους να γίνουμε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Εκεί που σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα παγκάκι για να σταθείς να μπορούν με άνεση και ασφάλεια να ξαποσταίνουν οι κάτοικοι, οι επισκέπτες, οι τουρίστες της πόλης. Το ποδήλατο και βεβαίως το περπάτημα πρέπει επιτέλους να ενσωματωθούν στη λειτουργία αυτής της πόλης και ιδιαίτερα στο ιστορικό κέντρο της.

Προηγούμενο άρθροΕκτός ελέγχου οι ανήλικοι στην κοινωνία: Βιαιοπραγίες και συλλήψεις στη Νέα Φιλαδέλφεια
Επόμενο άρθροΣτάση εργασίας κάνουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3 – Τέσσερα χρόνια όμως έγλυφαν τον Μητσοτάκη – Τώρα λουστείτε τα!

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ