Αποστομωτική ήταν η απάντηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου μετά και τις σημερινές δηλώσεις της υφυπουργού Μετανάστευσης, Σοφίας Βούλτεψης, η οποία πήρε την σκυτάλη από τον Θεόδωρο Σκυλακάκη που αμφισβήτησε τα στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις που έδωσε ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, έκανε με τη σειρά της λόγο για «προπαγάνδα των αριθμών» αναφερόμενη τα στοιχεία που αναρτήθηκαν από το Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo την περασμένη Παρασκευή, τα οποία και ανέφεραν ότι με 52% λιγότερες δασικές πυρκαγιές σημειώθηκε 195% αύξηση των καμένων εκτάσεων.

Συγκριμένα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο μετά την πλήρη άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αναλάβει την παραμικρή ευθύνη για τις καταστροφικές πυρκαγιές σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι εδώ και 181 χρόνια «θεραπεύει πλήθος επιστημονικών θεματικών» και παρακολουθεί μετρητικούς σταθμούς και δορυφορικά δεδομένα σε όλη τη χώρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου

«Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το πρώτο ερευνητικό κέντρο του νεώτερου Ελληνικού κράτους και με ιστορία αδιάλειπτης λειτουργίας 181 ετών, θεραπεύει πλήθος επιστημονικών θεματικών μεταξύ των οποίων της σεισμολογίας, της μετεωρολογίας, της πυρομετεωρολογίας, της κλιματολογίας, της φυσικής της ατμόσφαιρας, της δορυφορικής τηλεπισκόπισης, της ηλιακής και διαστημικής φυσικής, της αστροφυσικής και κοσμολογίας.

Παρακολουθεί με πολλές 100αδες επίγειους μετρητικούς σταθμούς και δορυφορικά δεδομένα όλη την Ελληνική επικράτεια και το διάστημα, καταγράφοντας ανάμεσα σε άλλα τις συνθήκες που προκαλούν φυσικές καταστροφές όλων των τύπων και τα αποτελέσματα τους.

Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, σε μια εποχή ανοιχτών δεδομένων σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, είναι υποχρέωση της Επιστήμης γενικότερα και των Εθνικών Ερευνητικών Κέντρων ειδικότερα, να ενημερώνουν την Κοινωνία και την Πολιτεία για τα αποτελέσματα των επιστημονικών δραστηριοτήτων τους αλλά και για τις φυσικές συνθήκες που επηρεάζουν την ζωή των πολιτών. Αυτό πράττουμε και θα συνεχίσουμε να πράττουμε με μοναδικό γνώμονα την ανάδειξη της επιστημονικής γνώσης και της επιστημονικής αλήθειας.

Προηγούμενο άρθροΚαταδικάζει το Συμβούλιο της Ευρώπης την επίθεση στον Κώστα Βαξεβάνη – Ούτε λέξη από τη Νέα Δημοκρατία που ζητούσε καταδίκη για την επίθεση στον Πλεύρη
Επόμενο άρθροΕλεύθεροι οι λ@θρομουσουλμάνοι για την απόπειρα εμπρησμού στην Αλεξανδρούπολη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ