Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Αυτό ισχύει κατά κυριολεξία και πλήρως, τελικά, με τις πυρκαγιές και τις ανεμογεννήτριες. Όπου μπαίνει φωτιά με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, από «πίσω» υπάρχει και τεράστια μπίζνα με ανεμογεννήτριες!

Μετά τον Έβρο, (όπου όπως αποκαλύψαμε 22 μόλις ημέρες πριν να εκδηλωθεί η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε δώσει άδεια για αιολικό πάρκο-μαμούθ στην περιοχή στον όμιλο Βαρδινογιάννη) και την Κύθνο, ακόμη και στην… Άνδρο που κάηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο, γίνεται όργιο με αιολικά και μπίζνες ανεμογεννητριών. Εδώ το… πάρτι μάλιστα το κάνουν οι νέοι Κοσκωτάδες του σημερινού  Μεγάρου Μαξίμου, οι Μπακο-καϋμενάκηδες οι ίδιοι, μέσω της Intrakat που έχει περάσει στον έλεγχό τους. Και φυσικά οι ανεμογεννήτριες που «πρωταγωνιστούν» είναι της γερμανικής SIEMENS.

Όπως και ο υπουργός που πρωταγωνίστησε για να προχωρήσει, παράνομα και κόντρα στις επίσημες απαγορεύσεις και μπλόκα από τέσσερεις διαφορετικούς κρατικούς φορείς, ήταν ο Κ. Σκρέκας.

Ο ίδιος που… συμπτωματικά πριν από ένα μήνα μέσω του υπουργείου του έδωσε και την οριστική άδεια στη MOTOR OIL για την Αλεξανδρούπολη και τη Ροδόπη.

Οι ολιγάρχες της «πράσινης» ενέργειας

Τον Ιούνιο του 2021 ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μία άσχετη τροπολογία στο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο που αφορούσε την εγκατάσταση των ΑΠΕ στα νησιά. Με το άρθρο 100 του νομοσχεδίου αυτού απαλλάχτηκαν οι ολιγάρχες της «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας  από μία ακόμη υποχρέωση που είχαν παλαιότερα, για την κατασκευή διασύνδεσης των αιολικών πάρκων με δικά τους έξοδα από τα νησιά στην ηπειρωτική επίσης. Με την παράγραφο 4 της ίδιας σκανδαλώδους ρύθμισης προβλέφθηκε και ο καθορισμός μεγαλύτερου «περιθωρίου ισχύος» για τα νησιά με βάση τη δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη διασύνδεσή τους. Αυτή η ρύθμιση αφορούσε ειδικότερα την Τήνο και την Άνδρο, νησιά που έχουν ενταχθεί σε «ειδική κατηγορία» λόγω «της τοπολογίας της σύνδεσης με τη νότια Εύβοια και των συνθηκών κορεσμού δικτύου που επικρατούν στη νότια Εύβοια» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πάλι η Siemens

Ουσιαστικά με αυτήν τη ρύθμιση δόθηκε η δυνατότητα πρόσθετης ισχύος και άνοιξε ο δρόμος για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών επιπλέον 106,7 megawatt στο νησί της Άνδρου. Μαζί με τα προϋπάρχοντα 67,4 megawatt η συνολική ισχύς από ανεμογεννήτριες στην Άνδρο μπορεί έτσι να φτάσει τα 174,1 mw που σημαίνει έως και 90-100 επιπλέον ανεμογεννήτριες τεράστιου μεγέθους. Αυτό χαρακτηρίστηκε από την αρχή μάλιστα ως το αισιόδοξο σενάριο γιατί υπάρχει, από τότε, το ενδεχόμενο να μπουν όλες οι ανεμογεννήτριες στην Άνδρο αφού δίνεται αυτή η δυνατότητα, με την «πρόσθετη ισχύ» που προέβλεψε ο νόμος.

Δηλαδή 242 MW συν 67,4 MW, άρα συνολικά 309,4 MW κι έτσι να μην επιβαρυνθεί τελικά καθόλου η Τήνος που έχει μεγαλύτερα… μέσα αντίδρασης και ισχυρότερους παράγοντες. Η ειρωνεία μάλιστα είναι ότι εκεί έχει και την εξοχική του βίλα – δώρο από τον Χριστοφοράκο της Siemens, ο Κούλης ο οποίος φυσικά αντί να νομοθετήσει ότι θα μπουν εκεί οι περισσότερες ανεμογεννήτριες, για να πείσει ότι είναι για το… καλό μας, φρόντισε να τις «διώξει» προς την Άνδρο. Και είναι και οι ανεμογεννήτριες αυτές που εγκαθίστανται της Siemens. Αδίστακτος είναι o πρωθυπουργός μας, χαζός όχι…

Η «μοιρασιά»
Αρχικά τη μερίδα του λέοντος για τις «πράσινες» δουλειές στα νησιά αυτά είχε, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ο άλλος ολιγάρχης, ο Κοπελούζος. Μάλιστα η κυβέρνηση του Κούλη πέρυσι, στις αρχές του καλοκαιριού, έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει το μεγάλο αιολικό έργο 204 MW του ομίλου Κοπελούζου στις Κυκλάδες κάνοντας άλλη μια σκανδαλώδη τροποποίηση της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με την οποία επέβαλε κυρώσεις όρων. Στο παιχνίδι μπήκε στο μεταξύ και η Intrakat που το ίδιο διάστημα, καλοκαίρι του 2022, περνούσε στα χέρια του Μπάκου και του Καϋμενάκη. Λίγο νωρίτερα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου είχε επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της εταιρείας GREEK WINDPOWER, θυγατρικής κατά 100% της INTRAKAT, για συνεχείς παρανομίες που είχε διαπράξει η τελευταία προκειμένου να ολοκληρώσει την κατασκευή αιολικού σταθμού στη θέση Φραγκάκι στην Άνδρο.

Οι παραβάσεις αφορούσαν την παράνομη κατάληψη τμημάτων του δικτύου παραδοσιακών προϋπαρχουσών μη αμαξιτών οδών, για να κατασκευαστεί οδοποιία πρόσβασης στο εργοτάξιο, και την κατασκευή προβλήτας επί παραλίας στη θέση Στενό, προκειμένου να εκφορτωθούν εξαρτήματα των ανεμογεννητριών από οχηματαγωγό πλοίο, για την οποία διαπιστώθηκε σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος από το  λιμεναρχείο Άνδρου. Και ακόμη, τη μη τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας από κοινόχρηστο χώρο και δημοτικό δρόμο για 3 εκ των 5  ανεμογεννητριών που εγκατέστησε η εταιρεία στο Φραγκάκι. Με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου είχε διαταχτεί η προσωρινή διακοπή εργασιών. Ο Σκρέκας, ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε εκείνη τη φάση – και πριν πάρει τις σχετικές αρμοδιότητες στο  υπουργείο Ανάπτυξης για να συνεχίσει τις αδειοδοτήσεις στους Βαρδινογιάννηδες και τους άλλους ολιγάρχες- «άδεια- σε» τέσσερεις δημόσιες υπηρεσίες και υιοθέτησε σχεδόν αυτούσια την προσφυγή της εταιρείας

GREEK WINDPOWER, αψηφώντας ακόμη και τα ζητήματα των αποστάσεων ασφαλείας που είχε επισημάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Προηγούμενο άρθροΜπάτε σκύλοι αλέστε! Μετέφεραν Ιρανούς μέσα σε βαν στις Σέρρες – Όποιος θέλει μπαίνει όποιος θέλει βγαίνει σε αυτή τη χώρα
Επόμενο άρθροΚώστας Σκρέκας: Ο “βρώμικος” ρόλος του γαλάζιου Καλαμπακιώτη στις ανεμογεννήτριες

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ