Το νησί από το βράδυ της Δευτέρας αποκόπηκε και ακτοπλοϊκά καθώς το «Αδαμάντιος Κοραής», πλοίο της γραμμής μετατράπηκε σε πλωτό νοσοκομείο μετά την εκκένωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Η διακοπή στην ηλεκτροδότηση δημιούργησε και προβλήματα στην ύδρευση. Το νησί κυριολεκτικά μεταφέρθηκε πίσω στον χρόνο, σε μια προβιομηχανική εποχή. Τα τρόφιμα στα ψυγεία κατέληγαν στα σκουπίδια, οι τουρίστες παγιδευμένοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν με κάρτες ούτε να πάρουν χρήματα από τα ATM, που δεν λειτουργούσαν, δεν μπορούσαν και να φύγουν.

Οι περιγραφές στα social media είναι δραματικές. Η Χρύσα Τρυφωνίδου γράφει στο facebook:

«την επόμενη μέρα η Σαμοθράκη έμεινε χωρίς πλοίο γιατί αυτό που είχε πήγε Καβάλα με τους ασθενείς. Όμως έμεινε και χωρίς ρεύμα γιατί το δίκτυο που διοχέτευε ηλεκτρικό ρεύμα από την Αλεξανδρούπολη προς την Σαμοθράκη, καταστράφηκε. Και έμεινε και χωρίς νερό. Και έμειναν στο Νησί χιλιάδες τουρίστες χωρίς λεφτά, χωρίς φαι, χωρίς επικοινωνία με τους δικούς τους γιατί δεν δούλευαν τα ΑΤΜ και δεν μπορούσαν να βγάλουν χρήματα, να πληρώσουν με κάρτα κλπ.

Πολλοί απ’ αυτούς εχουν παιδιά να ταισουν, βρέφη που ζουν σε πρωτοφανείς θερμοκρασίες, αλλά ποιος νοιάζεται; Οι επιχειρήσεις της Σαμοθράκης που δεν έχουν γεννήτριες, καταστράφηκαν. Όλα έλιωσαν, όλα χάλασαν. […] Σήμερα το πρωί το σούπερ μάρκετ που ψωνίζω όταν είμαι εκεί, έβγαλε ανακοίνωση που καλεί όσους θέλουν να φορτίσουν τα κινητά τους να πάνε εκεί. Έχει γεννήτρια

Έτσι το βράδυ της Τρίτης η Σαμοθράκη δεν είχε ρεύμα, δεν είχε νερό, δεν είχε πλοίο, είχε απελπισμένους τουρίστες χωρίς λεφτά και προοπτική και τι άλλο είχε; Φωτιά σε δασική περιοχη.  Η οποία ευτυχώς εσβησε με τα λίγα πυροσβεστικά μέσα που υπάρχουν στο νησί.

Μάθατε εσείς τίποτα για όλα αυτά; Είπαν κάτι οι τηλεοράσεις για την Σαμοθράκη; Όχι

Οι τηλεοράσεις άρχισαν να κάνουν ολονυχτιες εκπομπές για την φωτιά μόνον όταν αυτή άγγιξε την Αττική.Αν οι τηλεοράσεις έλεγαν ότι το νησί τόσες μέρες δεν έχει ρεύμα και νερό και κάτοικοι και τουρίστες είναι απελπισμένοι, το κράτος των Αθηνών, μπροστά στην δημόσια κατακραυγή θα αναγκαζόταν να λειτουργήσει, τόσο κεντρικά όσο και με πίεση στον δήμο και στην περιφέρεια να πάρουν μέτρα. Άμεσα μέτρα. Να μην βγαίνουν οι τουρίστες που βρίσκονται στο νησί και να κάνουν εκκλήσεις για μια ντομάτα και λίγο ψωμί. Γιατί αυτό συμβαίνει όσο και να μας φαίνεται απίστευτο. Δεν είναι φτωχοι μεταναστες πρόσφυγες ταλαίπωροι άνθρωποι, όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα μέσα, με βλέμματα απελπισίας. Είναι Έλληνες πολίτες που διάλεξαν να κάνουν χιλιόμετρα προκειμένου να στηρίξουν ένα ακριτικό νησί, να πληρώσουν πανάκριβη βενζίνη, πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για να πάνε στο νησί και να περάσουν τις διακοπές τους εκει. Είχαν κάρτες μαζί τους για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους. Και τι έγινε; Είναι άχρηστες οι κάρτες γιατί δεν δουλεύουν τα ΑΤΜ και τα pos του νησιού επειδη δεν υπάρχει ρεύμαι»

Προηγούμενο άρθροΗ Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου υποκλίνεται στον Μίλτο Τεντόγλου
Επόμενο άρθροΛεωφορείο από Καρδίτσα για Θεσσαλονίκη στις 3 Σεπτεμβρίου για το συλλαλητήριο κατά των ταυτοτήτων

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ