Η συνεδρίαση, σύμφωνα με μέλη της επιτροπής, συγκλήθηκε μία με δύο ώρες αφότου είχαν ξεσπάσει οι πυρκαγιές σε Φυλή και Ασπρόπυργο. Περαιτέρω, η «Δύναμη Ζωής» καταγγέλλει ότι οι απευθείας αναθέσεις αφορούσαν τη δέσμευση υδροφόρων για προληπτικούς λόγους «και όχι για κάποια σε εξέλιξη πυρκαγιά» και υδροφόρα οχήματα «που υποτίθεται ότι έχει ήδη μισθώσει η περιφέρεια από τις 6/8/2023».

Οπως καταγγέλλει η αντιπολιτευόμενη παράταξη, οι απευθείας αναθέσεις αφορούν συγκεκριμένους αναδόχους. Από τις 20 απευθείας αναθέσεις, οι 5 τέθηκαν προς έγκριση ως θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης και αφορούν 6 αναδόχους (συνολικού προϋπολογισμού 585.000 ευρώ), ενώ οι υπόλοιπες 15 απευθείας αναθέσεις (συνολικού προϋπολογισμού 791.000 ευρώ) αφορούν έως 8 αναδόχους.

Οι απευθείας αναθέσεις αποτελούν την πρώτη επιλογή της διοίκησης Πατούλη από το 2019. Η εν λόγω πρακτική συνεχίζεται έως σήμερα, αν και πρόσφατα η περιφερειακή αρχή Αττικής προχώρησε σε διαγωνισμό για τη μίσθωση υδροφόρων οχημάτων.

Ο διαγωνισμός έγινε, όπως τονίζει η «Δύναμη Ζωής», προς «συμμόρφωση» της Περιφέρειας Αττικής μετά την έκθεση-κόλαφο της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) που αποκάλυπτε -σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη διάρκεια παλαιότερου περιφερειακού συμβουλίου- πλήθος αναθέσεων σε ίδιους αναδόχους για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, κρίνοντας ότι σε πλήθος περιπτώσεων δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την προσφυγή σε διαδικασίες απευθείας αναθέσεων.

Και σε κάθε περίπτωση ο διαγωνισμός ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση: η ημερομηνία για την υποβολή προσφορών ορίστηκε στις 15 Ιουλίου 2023, ενώ -ως γνωστόν- η αντιπυρική περίοδος ξεκινά από την 1η Μαΐου. Προσώρας, ο διαγωνισμός δεν έχει αναδείξει μειοδότες.

Προηγούμενο άρθροΝεκρός ξαφνικά ρευματολόγος στη Λάρισα
Επόμενο άρθροΠαπαστεργίου: “Δεν υπάρχουν τσιπάκια στις νέες ταυτότητες” – Μάλλον δεν έπεισες κανέναν – Είσαι άχρηστος παραιτήσου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ