«Ανοίγουμε στις 8 το πρωί, αλλά θα πρέπει να έρθετε κατά τις 6 για να πιάσετε σειρά. Εχει πολύ κόσμο αυτή την εποχή λόγω των νέων ταυτοτήτων. Αν δεν σας νοιάζει να βγάλετε καινούργια ταυτότητα, τότε καλύτερα να έρθετε από Σεπτέμβρη». Αυτές είναι οι οδηγίες του Αστυνομικού Τμήματος Περιστερίου προς το κοινό για την επανέκδοση ταυτότητας.

Εκατοντάδες άνθρωποι συρρέουν καθημερινά τις τελευταίες ημέρες στα αστυνομικά τμήματα της χώρας που είναι υπεύθυνα για την έκδοση ταυτοτήτων, έτσι ώστε να προλάβουν να ανανεώσουν την ταυτότητά τους πριν «επιβληθούν» οι νέες ταυτότητες. Η κοσμοσυρροή εμφανίζεται έντονη, τουλάχιστον μέχρι τώρα, σε αστυνομικά τμήματα στην Αθήνα αλλά και στις επαρχιακές πόλεις, όπως για παράδειγμα στη Λάρισα, την Πάτρα και την Κοζάνη.

Η εξαγγελία του τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη στα μέσα Ιουλίου που αφορά την έκδοση νέων ταυτοτήτων από τον Σεπτέμβρη ξύπνησε τους Έλληνες που για ακόμη μία φορά «είδαν» μια προσπάθεια ελέγχου εκ μέρους της εξουσίας μέσω της νέας τεχνολογίας. Η «αντίσταση» στις νέες ταυτότητες οργανώνεται κυρίως μέσω κοινωνικών δικτύων, όπου σε πολλές ιστοσελίδες κυκλοφορούν οδηγίες ώστε να αποφύγει κάποιος την έκδοση νέας ταυτότητας. Οπως επισημαίνεται σε αυτές, αν κάποιος εκδώσει τώρα νέα ταυτότητα, αυτή έχει δεκαετή ισχύ, οπότε θα μπορέσει να αναβάλει την καταγραφή και το… τσιπάρισμα.

Μάλιστα δίνεται η οδηγία μετά την έκδοση επικαιροποιημένης παλαιάς ταυτότητας να εκδοθεί και διαβατήριο έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ταυτοτικό έγγραφο, εφόσον το κράτος υποχρεώσει τους πολίτες να αλλάξουν την ταυτότητά τους με καινούργια σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα από τη δεκαετία.

Οι πολέμιοι των νέων ταυτοτήτων διοργανώνουν συλλαλητήρια στις 7 το απόγευμα την Κυριακή 3/9 στη Θεσσαλονίκη και την επόμενη Κυριακή 10/9 στην Αθήνα για να πουν «ένα μεγάλο “όχι” στις ηλεκτρονικές ταυτότητες και στα τσιπάκια. Γιατί ο άνθρωπος πλάστηκε από τον Θεό για να ζει και να δημιουργεί ελεύθερος». Το ζήτημα της ελευθερίας, την έννοια της οποίας ο καθένας προσαρμόζει στην ικανοποίηση των δικών του θέλω, προβάλλεται συχνά ως λόγος αντίστασης: «Λέμε “όχι” στις ψηφιακές ηλεκτρονικές ταυτότητες. Δεν θα επιτρέψουμε ένα λογισμικό να αποφασίζει για το τι θα κάνουμε εμείς»

Προηγούμενο άρθροΈρχεται καινούργιος καύσωνας διαρκείας 10 ημερών
Επόμενο άρθροΕπίθεση των Τουρκοκυπρίων σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ – Μπουνιές κλωτσιές και τσαμπουκάδες αφού η Ελλάδα κάθεται στα τέσσερα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ