Η Τουρκία συνεχίζει να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα κατεχόμενα της Κύπρου αλλάζοντας παράλληλα ακόμα περισσότερο τον πληθυσμό τους. Αυτό πλέον το επισημαίνουν και δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο. Επισημαίνουν ειδικά τις πωλήσεις ακίνητων περιουσιών.

Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα της, η Yeni Bakış γράφει ότι «όταν κοιτάξει κανείς τα δεδομένα στην αγορά προκύπτει ότι είναι προς πώληση το κάθε μέρος της χώρας», προσθέτοντας ότι «η υφιστάμενη ‘κυβέρνηση’, η οποία νομίζει ότι θα ξεπεράσει τις πολύ κακές οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν στην χώρα μας πουλώντας περιουσίες, η πλειοψηφία των οποίων έμεινε από τους Ελληνοκύπριους, συνεχίζει να στηρίζει αυτή την επικίνδυνη πορεία με αποφάσεις που λαμβάνει συνεχώς στο ‘υπουργικό συμβούλιο’».

3 στα 4 οικόπεδα ανήκουν σε Ελληνοκύπριους

Όπως μεταφέρει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα τέλη Ιουλίου ήταν προς πώληση 4,209 οικόπεδα, από τα οποία μόνο τα 975 είχαν «τουρκικό τίτλο ιδιοκτησίας» και τα υπόλοιπα ήταν ελληνοκυπριακές περιουσίες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η γη που βγήκε προς πώληση αποτελείτο από 2,677 οικόπεδα και 1,532 χωράφια κατάλληλα για οικοπεδοποίηση ή για επένδυση. Τα οικόπεδα υπολογίστηκαν στο 63,6% της προς πώληση γης και τα χωράφια στο 36,4%.

Τα 2.091 από τα οικόπεδα και τα χωράφια που βγήκαν προς πώληση ή ποσοστό της τάξης του 49,68% έχουν «τίτλο ιδιοκτησίας» περιουσίας «ίσης αξίας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 13,8% (581 οικόπεδα) είναι «παραχωρημένα οικόπεδα», το 11,79% (498 οικόπεδα) αποτελούν «οικόπεδα απροσδιόριστου είδους τίτλου ιδιοκτησίας» και το 1,6% (64 οικόπεδα) εμπίπτουν στην κατηγορία των «άλλων οικοπέδων». Όταν προστεθούν όλα αυτά φαίνεται ότι το 76,84% των προς πώληση περιουσιών είναι οικόπεδα «που δεν έχουν τουρκικό τίτλο ιδιοκτησίας», σημειώνει το δημοσίευμα.

Τα προς πώληση οικόπεδα που «έχουν τουρκικό τίτλο ιδιοκτησίας» ανέρχονται στα 975 ή ποσοστό 23,16%. Το ποσοστό αυτό ήταν 19,1% στις αρχές του 2022 και 22,33% στις αρχές του 2023.

Στην αγορά υπάρχουν προς πώληση και 5 οικόπεδα με «ξένο τίτλο ιδιοκτησίας», 35 οικόπεδα που αποκτήθηκαν με «βαθμούς αγωνιστών», 31 οικόπεδα που δόθηκαν σε «παιδιά πεσόντων» και 2 που δόθηκαν για κοινωνικές κατοικίες.

Από Κερύνεια μέχρι Αμμόχωστο και Λεύκα

Τα περισσότερα προς πώληση οικόπεδα και χωράφια βρίσκονται στην περιοχή της κατεχόμενης Κερύνειας (1,407 οικόπεδα), την οποία ακολουθεί το Τρίκωμο με 1,169 προς πώληση οικόπεδα, η Αμμόχωστος με 784, η Λευκωσία με 726, η Μόρφου με 55 και η Λεύκα με 65.

Προηγούμενο άρθροΈφυγαν οι Ρουμάνοι πυροσβέστες – Ευτυχώς που κάθε χρόνο έρχονται και σώζουν τη χώρα από τον Νέρωνα Μητσοτάκη
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση της ΕΠΟ για την οπαδική βία: Τα έξι σημεία που πρέπει να επικεντρωθούν για να καταπολεμηθεί

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ