Τα περισσότερα δυτικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για δήλωση που προκάλεσε σάλο και πρωτοφανή αντίδραση.

Αναφέρονται βέβαια στη δήλωση του Stian Jenssen, ανώτερου αξιωματούχου του ΝΑΤΟ και επιτελάρχη του Γενικού Γραμματέα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Jens Stoltenberg, ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία, αφού πρώτα συναινέσει στην παραχώρηση των εδαφών, που έχει ήδη προσαρτήσει η Ρωσία.
Ωστόσο δεν είναι ακριβώς έτσι.
Το ΝΑΤΟ και η Δύση γενικότερα επιδιώκουν να απεμπλακούν από την Ουκρανία, καθώς διαπιστώνουν καθημερινά το αδιέξοδο, στο οποίο έχουν παγιδευτεί.
Η ουκρανική αντεπίθεση συντρίβεται, τα εξοπλιστικά αποθέματα της Δύσης μειώνονται δραματικά, οι πληθυσμοί στις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ είναι καταπονημένοι από τις συνέπειες των αντιρωσικών κυρώσεων που τελικά πλήττουν τους ίδιους.
Το ΝΑΤΟ θέλει να φύγει από την Ουκρανία και το κάνει εμφανές με «τροχιοδεικτικές βολές», όπως αυτή του Jenssen.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει και η ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, τονίζοντας πως οι δηλώσεις του Jenssen, του επιτελάρχη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, είναι «μαρτυρία ότι οι αμφιβολίες για την ουκρανική επίθεση έχουν πλέον εισχωρήσει ακόμη και στην ανώτατη ηγεσία της Βορειοατλαντικού Συμφώνου».

Σάλος ή «τροχιοδεικτική βολή» – Προσπάθησε να ανασκευάσει

«Τα λόγια του Jenssen, τα οποία η συμμαχία έσπευσε να υποβαθμίσει μετά από τον διπλωματικό σάλο, επιβεβαιώνουν την αμφιβολία που κυκλοφορεί εδώ και αρκετό καιρό μεταξύ των παρατηρητών: ιστεύουν πραγματικά οι σύμμαχοι στην τελική νίκη του Κιέβου;» διερωτάται η εφημερίδα.
Η έλλειψη προόδου στο πεδίο της μάχης, η οποία παρατηρείται εδώ και μήνες, δείχνει «την πραγματικότητα μιας αντεπίθεσης που προασπαθεί απεγνωσμένα να δείξει αποτελέσματα», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Ανέφερε ότι «αυτός είναι ίσως και ο λόγος για την εντατικοποίηση των ουκρανικών επιθέσεων πέρα από τα ρωσικά σύνορα».
Η νορβηγική εφημερίδα VG δημοσίευσε νέες δηλώσεις του Jenssen, o οποίος προσπάθησε μάταια να ανασκευάσει τις αρχικές του τοποθετήσεις ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την εκχώρηση των εδαφών που αρνείται να αναγνωρίσει ως ρωσικά.
«Μίλησα για το θέμα αυτό στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συζήτησης σχετικά με πιθανά μελλοντικά σενάρια για την Ουκρανία.
Δεν θα έπρεπε να το παρουσιάσω με αυτή τη μορφή.
Ήταν λάθος», δήλωσε στην εφημερίδα.
Είπε ακόμη ότι οι Ουκρανοί θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιους όρους είναι διατεθειμένοι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις και τι είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν σε αυτές και ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να υποστηρίξει το Κίεβο.
Ωστόσο ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να επαναλάβει τις προηγούμενες δηλώσεις του Stoltenberg ότι η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει μόνη της πότε και υπό ποιες συνθήκες θέλει να διαπραγματευτεί.
Όταν ρωτήθηκε εάν το ΝΑΤΟ πιστεύει ότι η Ουκρανία πρέπει να παραδώσει εδάφη για χάρη της ειρήνης με τη Ρωσία και της μελλοντικής ένταξης στο ΝΑΤΟ, ο Jenssen απάντησε ότι οι συζητήσεις για το μεταπολεμικό καθεστώς είναι ήδη σε εξέλιξη και το θέμα των εδαφικών παραχωρήσεων έχεο τεθεί από άλλους.
Ο Jenssen είπε ότι δεν εννοεί ότι αυτός είναι ο δρόμος προς τα εμπρός, αλλά αυτός θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μια λύση.

Προηγούμενο άρθροΤι είναι η ακίδα – πρωτεΐνη των εμβολίων που ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους
Επόμενο άρθροΣτέλνει το μήνυμα ο Πούτιν στη Νέα Τάξη: “Μην τολμήσετε και παρέμβετε στον Νίγηρα”

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ