Το ράλι ανόδου των τιμών στα τρόφιμα και στα είδη ευρείας κατανάλωσης συνεχίζεται, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους καταναλωτές, με το φθινόπωρο να έρχεται δριμύτερο με νέες ανατιμήσεις και την κυβέρνηση της Ν.Δ. να εξαντλείται σε λεονταρισμούς για τους αυτονόητους ελέγχους στις αγορές, υποσχέσεις για νέα… pass-ασπιρίνες και «καλάθια» ελεημοσύνης, ενώ διευρύνεται το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους συγκεκριμένων προϊόντων.

Τα μέτρα αυτά βρίσκονταν σε ισχύ και το προηγούμενο διάστημα περισσότερο ή λιγότερο διευρυμένα, χωρίς να καταφέρουν να περιορίσουν την ακρίβεια στο ράφι, όμως η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να λάβει άλλα δραστικά μέτρα, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών (π.χ., ΦΠΑ) κατά το παράδειγμα της Ισπανίας ή οι υποχρεωτικές μειώσεις τιμών σε ορισμένα είδη, σύμφωνα με την απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης, ή η απειλή επιστροφής μέρους των υπερκερδών (ειδική εισφορά) στη Γαλλία. Οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα για τα ελληνικά νοικοκυριά, όπως είναι τα τρόφιμα, έχουν ενταθεί τους τελευταίους 17 μήνες, με την αισχροκέρδεια να εντοπίζεται κατά βάση στην εμπορία, ενώ από το φθινόπωρο αναμένονται νέες αυξήσεις που εκτιμάται ότι θα φτάσουν μεσοσταθμικά έως το 10%.

Εκτίναξη κόστους τροφίμων

Θυμίζουμε ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα δείχνει τα… δόντια του από τον Μάρτιο του 2022, έχει πια ξεπεράσει το 10% και συνεχίζει την ανοδική του πορεία διατηρώντας διψήφια νούμερα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για τον Ιούλιο, οι πολύ υψηλές τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα, διατηρήθηκαν για ακόμη έναν μήνα. Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας, η κατηγορία «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» εμφανίζεται πρωταθλήτρια στις αυξήσεις με 12,3%, έναντι του περσινού Ιουλίου, με σημαντική επίπτωση στον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή. Ειδικότερα, οι μεγαλύτερες πιέσεις προέρχονται από τις εξής υποκατηγορίες ειδών διατροφής:

– Φρούτα: +19,4%

– Λαχανικά: +15,5%

– Γαλακτοκομικά και αυγά: +14,4%

– Λοιπά τρόφιμα: +13,7%

– Ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά: +11,6%

– Κρέατα: +10,9%

– Ελαια και λίπη: +10,6%

– Καφές, κακάο, τσάι: +9,2%

– Ψωμί και δημητριακά: +8,6%

– Ψάρια: +8,3%

Σε τροχιά ανόδου, όμως, βρίσκονται και οι υποκατηγορίες των μεταλλικών νερών, των αναψυκτικών, των χυμών φρούτων και των αλκοολούχων ποτών (μη σερβιριζόμενων) με αυξήσεις της τάξης του 13,3% και του 8,1% αντίστοιχα. Παράλληλα, και τα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού εμφανίζονται αυξημένα κατά 7,9%, ενώ ιδιαίτερα υψηλή είναι η αύξηση στα φαρμακευτικά προϊόντα (+18,7%).

Προηγούμενο άρθροΜυτιλήνη: Κτήνος έλουσε γατάκι με οινόπνευμα και το πέταξε στα σκουπίδια
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση της Αδούλωτης Κερύνειας

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ