Ένας χειμώνας δύσκολος φαίνεται πως είναι αυτός που έρχεται για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις λόγω των αυξήσεων που προβλέπονται στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Σύμφωνα με όσα σχολίασε στο OPEN ο κ. Νικήτας Μακρίδης, αναλυτής του «Αλλάζω Ρεύμα», νέες αυξήσεις αναμένεται να δουν στους λογαριασμούς ρεύματος οι καταναλωτές αναλύοντας τις τιμές που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, από τον Δεκέμβριο αλλά και τον ερχόμενο Φλεβάρη θα σημειωθεί αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει και τις τιμές του ρεύματος.

Μέχρι το τέλος του 2023, οι πολίτες δεν πρόκειται να δουν διαφορά, ωστόσο από το νέο έτος η αύξηση θα είναι της τάξης του 7-12%, ποσοστό που ανέρχεται σε 5 με 10 ευρώ και θα αφορά τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, δηλαδή τις πάγιες χρεώσεις που πληρώνουμε για καλώδια, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας κτλ.

Ο κ. Μακρίδης είπε μεταξύ άλλων πως από το 2024 θα υπάρξουν αλλαγές και στα είδη των τιμολογίων, τα οποία θα χωρίζονται σε τρία, αυτά της σταθερής τιμής ενός μήνα, της σταθερής τιμής για μεγαλύτερη διάρκεια και της μεταβλητής τιμής.

Οι παράγοντες που οδηγούν στο ράλι τιμών

Απεργιακές κινητοποιήσεις στην Αυστραλία που παράγει το 10% του παγκόσμιου LNG απειλούν να οδηγήσουν σε νέο ράλι στις τιμές του καυσίμου ενόψει χειμώνα.

Σύμφωνα με τo πρακτορείο Bloomberg, ο λόγος είναι η ανησυχία που έχει προκαλέσει επικείμενη απεργία στην Αυστραλία σε 2 σημαντικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου.

Βέβαια όπως τονίζεται οι ευρωπαϊκές αποθήκες έχουν 87% πληρότητα και αν και όλοι οι αναλυτές συμφωνούν πως η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα, είναι καθησυχαστικοί πως δεν θα έχει την ένταση του 2022.

«Η πιθανή απεργία έρχεται τη στιγμή που η αγορά φυσικού αερίου βρίσκεται σε επισφαλή κατάσταση, παρόλο που οι τιμές έχουν πέσει και βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν», δήλωσε στο Bloomberg ο Oystein Kalleklev, διευθύνων σύμβουλος της πλοιοκτήτριας Flex LNG στο Όσλο. που κατέχει και εκμεταλλεύεται δεξαμενόπλοια αερίου. Το μέγεθος της επηρεαζόμενης ετήσιας χωρητικότητας της Αυστραλίας είναι λίγο περισσότερο από δυόμισι φορές μεγαλύτερο από αυτό του US Freeport LNG στο Τέξας. Η πολύμηνη διακοπή λειτουργίας του μετά από έκρηξη και πυρκαγιά τον Ιούνιο του 2022 αναστάτωσε τις αγορές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ανησυχίας εκτιμάται ότι οποιαδήποτε είδηση ή εξέλιξη στο κομμάτι της προσφοράς ενέργειας έχει άμεση επίπτωση στις τιμές.

Σε αυτές τις συνθήκες οι τιμές που διαμορφώνονται αυτήν την περίοδο για τα προθεσμιακά συμβόλαια του Σεπτεμβρίου προμηνύουν συνέχιση της νευρικότητας. Οι τιμές Σεπτεμβρίου διαμορφώνονται στα 35 με 36 ευρώ/MWh ενώ για το διάστημα Οκτωβρίου Δεκεμβρίου μεταξύ 40 και 51 ευρώ/MWh, με την τιμή του Φεβρουαρίου να βρίσκεται στα επίπεδα των 52 με 53 ευρώ/MWh.

Ωστόσο, οι τιμές αυτές βεβαίως παραμένουν χαμηλότερες σε σύγκριση με τον περασμένο χειμώνα, παρόλα αυτά είναι αυξημένες σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Το ζήτημα που τίθεται αυτή την ώρα είναι αν θα υπάρξουν νέες επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς του ρεύματος και πώς αυτές θα δοθούν στους πολίτες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ