Η αλβανική κυβέρνηση έχει παραχωρήσει 5,8 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα γης που βρίσκονται κυρίως σε παραθαλάσσια μέρη, σε στρατηγικούς επενδυτές. Μέσα σε αυτές τις εκτάσεις βρίσκονται και οικόπεδα στη Χιμάρα, κάτι που βάζει ακόμα περισσότερες υπόνοιες για τη φυλάκιση Μπελέρη.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, η νότια ακτή της Αλβανίας παραμένει η πιο περιζήτητη περιοχή. Αν και ο νόμος είχε σκοπό να απορροφήσει ξένους επενδυτές, μόνο 2 από τα 52 εγκεκριμένα έργα έχουν προέλθει εξ ολοκλήρου από το εξωτερικό.

Επενδύσεις από τοπικές εταιρείες και ανθρώπους κοντά στην εξουσία έχουν δημιουργήσει τεράστια εργοτάξια στους λόφους του νότου που μετατρέπονται αποκλειστικά θέρετρα και βίλες, όπως αναφέρει το himara.gr.

Η Αλβανική Υπηρεσία Ανάπτυξης και Επενδύσεων AIDA ανέφερε ότι υπάρχουν έξι έργα που έχουν αποκτήσει έκταση στην παραλία, όπου την πλειοψηφία καταλαμβάνει το έργο του Δυρραχίου και ακολουθεί το συγκρότημα “Green Coast” στην Παλάσα.

Περίπου 1.6 εκατομμύρια τμ. γης στη νότια ακτή έχει παραχωρηθεί σε στρατηγικούς επενδυτές από την κυβέρνηση μέσω του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις.

Αναφερόμενοι στα στοιχεία της AIDA, έχουν εγκριθεί 23 έργα για στρατηγικές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού μόνο στα παράλια.

Σχεδόν 4 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα συνολικά δόθηκαν προς χρήση σε στρατηγικούς επενδυτές στον τομέα του τουρισμού, που επηρεάζουν τις ακτές.

Συνολικά, από το 2016 έχουν κατακυρωθεί 52 έργα, μεταξύ των οποίων και άλλοι τομείς όπως η γεωργία ή η ενέργεια. Από το 2016 ως το 2023 μόνο δύο έργα έχουν εκδοθεί σε ξένους επενδυτές και τέσσερα είναι κοινά. Οι υπόλοιποι είναι μόνο Αλβανοί επενδυτές.

Το Civic Center δημοσίευσε μελέτη το 2021 για τον νόμο, από την οποία προκύπτει ότι υπήρξαν πολύ λίγοι ξένοι επενδυτές σε σύγκριση με τους εγχώριους.

Οι ειδικοί τον χαρακτηρίζουν πελατειακό και μονοπωλιακό νόμο, αφού δεν έχει απορροφήσει ξένους επενδυτές και επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ικανοποίησης προσκείμενων στην εξουσία.

Ένα άλλο πρόβλημα αυτού του νόμου παραμένει η απαλλοτρίωση. Σύμφωνα με αυτόν, επιτρέπεται η απαλλοτρίωση της ιδιωτικής περιουσίας και εάν ο επενδυτής δεν έχει συνεννοηθεί με τον ιδιοκτήτη της γης, τότε το κράτος έχει το δικαίωμα να παρέμβει, με τη διαδικασία που ακολουθείται για απαλλοτρίωση προς το δημόσιο συμφέρον.

Προηγούμενο άρθροΔεν πέθανε τελικά! Παρουσιάστηκε ο Μητσοτάκης! Γυρίζει από τα μπάνια για να συναντήσει τον πρόεδρο της UEFA
Επόμενο άρθρο“Πάγωσε” ξανά ο Νομός Τρικάλων – Νεκρή 54χρονη μητέρα δύο παιδιών

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ