Η Ισπανία περνά το τρίτο κύμα καύσωνα μέσα στο φετινό καλοκαίρι, ενώ λόγω της εξάντλησης των αποθεμάτων σε νερό σε ορισμένες περιοχές της χώρας λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα για την κατανάλωση νερού.

«Από τότε που αρχίσαμε να συγκεντρώνουμε στοιχεία για την περιοχή εδώ και μισό αιώνα, αυτό δεν έχει ποτέ συμβεί για δύο συνεχή χρόνια, πράγμα που δείχνει την σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζει το σύστημα λιμνών της Ντονιάνα και μαζί του η βιοποικιλότητα που εξαρτάται από αυτό», αναφέρει σε ανακοίνωση το CSIC.

Ο υδροβιότοπος της Ντονιάνα φιλοξενεί πλήθος ενδημικά και απειλούμενα είδη, όπως χέλια του γλυκού νερού και χελώνες.

Οι περισσότερες λίμνες στην Ντονιάνα είναι εφήμερες, πράγμα που σημαίνει ότι οι κοίτες τους γεμίζουν με νερό της βροχής όταν ξεχειλίζουν τα υπόγεια ύδατα τον χειμώνα και ξεραίνονται τους θερμούς μήνες. Ορισμένες ωστόσο διατηρούν νερό και το καλοκαίρι και αποτελούν πολύτιμο καταφύγιο για τα μεταναστευτικά πουλιά που κατευθύνονται προς τον νότο αφού γεννήσουν στην βόρεια Ευρώπη.

Σύμφωνα με ερευνητές, η Ντονιάνα γνώρισε τα τελευταία χρόνια τα χαμηλότερα επίπεδα βροχοπτώσεων εδώ και μία δεκαετία και τις υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες που έχουν ποτέ καταγραφεί, 18.53°C.

Αλλά οι λίμνες της Ντονιάνα δεν απειλούνται μόνο από την ξηρασία και την ζέστη. Περιβάλλονται από μία θάλασσα θερμοκηπίων και ένα δαιδαλώδες σύστημα σωληνώσεων που μεταφέρει νερό από παράνομες γεωτρήσεις για την άρδευση των καλλιεργειών φράουλας.

Η συντηρητική τοπική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας σχεδιάζει να νομιμοποιήσει την επιπλέον άντληση υδάτων από την Ντονιάνα, προκαλώντας την κατακραυγή των υπερασπιστών του περιβάλλοντος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ