Οι ηγέτες της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) άφησαν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και τη χρήση βίας, για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στον Νίγηρα μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου και διέταξαν να ενεργοποιηθεί η στρατιωτική δύναμη που ήταν σε κατάσταση επιφυλακής.
Αφού ολοκληρώθηκε η σύνοδος της ECOWAS στην Αμπούτζα της Νιγηρίας, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν ότι θα εφαρμόσουν τις κυρώσεις και τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε βάρος εκείνων που παρεμποδίζουν την αποκατάσταση του εκλεγμένου προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ.
«Καμία επιλογή δεν αποκλείεται, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης βίας ως έσχατης λύσης», είπε ο πρόεδρος της Νιγηρίας και προεδρεύων στην ECOWAS, ΜBola Tinubu.
«Παραμένει ακλόνητη η δέσμευσή μας να στηρίξουμε τον Νίγηρα στην πορεία τους προς την ειρηνική, δημοκρατική σταθερότητα. Ελπίζω ότι μέσω της συλλογικής προσπάθειάς μας μπορούμε να εφαρμόσουμε μια ειρηνική λύση, ως οδικό χάρτη για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της δημοκρατίας στον Νίγηρα. Δεν χάθηκαν όλα ακόμα», πρόσθεσε.
Μετά την ομιλία του Tinubu διαβάστηκε το επίσημο ανακοινωθέν που περιλαμβάνει μια απόφαση με την οποία ζητείται από τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων «να ενεργοποιήσουν αμέσως τη Δύναμη Επιφυλακής της ECOWAS».

Από την πλευρά της η νέα κυβέρνηση του Νίγηρα τονίζει ότι εάν υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση στη χώρα, τότε θα σκοτώσουν τον πρώην πρόεδρο Mohammed Bazum, αυτό υποστηρίζει το Associated Press.
Πάντως, μια άλλη απόφαση αναφέρει ότι διατάχθηκε «η ανάπτυξη της Δύναμης Επιφυλακής της ECOWAS για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στη Δημοκρατικά του Νίγηρα», όμως μια τρίτη μιλούσε για την αποκατάσταση αυτής της τάξης «με ειρηνικά μέσα».
Υπενθυμίζεται ότι η στρατιωτική χούντα στη Νιαμέι αγνόησε το τελεσίγραφο που της είχε δώσει η ECOWAS για την αποκατάσταση του Bazum μέχρι τα μεσάνυχτα της 6ης Αυγούστου και, αντιθέτως, έκλεισε τον εναέριο χώρο του Νίγηρα προειδοποιώντας ότι θα υπερασπιστεί τη χώρα απέναντι σε ξένες επιθέσεις.
Την περασμένη εβδομάδα οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων του χωρών της ECOWAS επεξεργάστηκαν σχέδια για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα, τα οποία συζητήθηκαν στη σημερινή σύνοδο.
Το ανακοινωθέν δεν δίνει καμία ένδειξη για το πότε ή υπό ποιες συνθήκες μπορεί να γίνει μια τέτοια επέμβαση.

Βοήθεια από τη Wagner

Την ίδια στιγμή, η στρατιωτική χούντα του Νίγηρα φέρεται να ζήτησε βοήθεια από τη ρωσική μισθοφορική ομάδα Wagner σε περίπτωση που δεχθεί στρατιωτική επίθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Associated Press, το αίτημα διατυπώθηκε από τον στρατηγό Salifu Modi, έναν εκ των πραξικοπηματιών που φέρεται να συναντήθηκε με μέλος της Wagner στο Μάλι.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η Wagner εξετάζει αυτό το αίτημα.
Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Νίγηρας είναι το νέο πεδίο μάχης του συνεχιζόμενου ανταγωνισμού μεταξύ του δυτικού και του ανατολικού μπλοκ στη Δυτική Αφρική.
Πιστεύουν ότι το δυτικό μπλοκ με επικεφαλής τη Γαλλία θα είναι ο χαμένος στον Νίγηρα αυτή τη φορά, όπως και στις προηγούμενες «αναμετρήσεις» σε Μπουρκίνα Φάσο και Μάλι.

Προηγούμενο άρθροΖητάει 48 ευρώ χαράτσι για κάθε λογαριασμό η Εθνική Τράπεζα – Δεν ντρέπεστε ρε αλήτες; Ρουφήξατε το αίμα του ελληνικού λαού και θέλετε κι άλλα;
Επόμενο άρθρο“Λυγίζει” ο θείος του Μιχάλη Κατσουρή: “Του έλεγα πρόσεχε αγόρι μου εκεί που πας”

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ