Συγκλονισμένη είναι η ουκρανική ηγεσία και η Δύση από τις αναφορές περί σχεδιαζόμενης χρήσης του πυραύλου Kh-50 από τη Ρωσία.
Ήδη στη Ρωσία παρατηρείται η αύξηση της παραγωγής και της ετοιμαζόμενης χρήσης του Kh – 50, γράφει η Rossiyskaya Gazeta.
Η Ρωσία έχει αρκετούς ισχυρούς πυραύλους cruise, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλοι με την ίδια ευκολία.
Είναι είτε πολύ βαρείς (Kh-101, Kh-55) είτε εντοπίζονται από τα ραντάρ (3M14 Kalibr, Kh-55), ή και τα δύο (Kh-55).
Οι πραγματικά καταστροφικοί και ασταμάτητοι (Kinzhal και Iskander-M) είναι πανάκριβοι και πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ.
Το πρόβλημα με τους βαρείς πυραύλους όπως ο Kh-101 και ο Kh-55 είναι ότι πρέπει να εκτοξευθούν από βομβαρδιστικά.
Τα θερμικά ίχνη από τους τέσσερις κινητήρες των βομβαρδιστικών συλλέγονται από τους δορυφόρους SBIRS των ΗΠΑ μόλις ξεκινήσουν τα αεροσκάφη για τροχοδρόμηση, δίνοντας στην Ουκρανία 1 έως 2 ώρες προειδοποίησης!


Ρίχνει στη μάχη τον Kh – 50

Μετά την εκτόξευσή τους από τα βομβαρδιστικά, η υπογραφή θερμότητας από τους στροβιλοκινητήρες που τροφοδοτούν τους βαρείς πυραύλους πιθανότατα παρακολουθείται από δορυφόρους των ΗΠΑ, παρά τη διαμόρφωση LO χαμηλού παρατηρήσιμου ραντάρ.
Οι ελαφρύτεροι αλλά μη-LO πύραυλοι παρακολουθούνται εύκολα από τα ουκρανικά ραντάρ επιτήρησης και αεράμυνας επίσης και από το AWACS των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ.
Πολλοί από αυτούς καταρρίπτονται πριν φτάσουν στους στόχους τους.
Η Ρωσία ετοιμάζεται να ρίξει στη μάχη τον Kh-50, που διαθέτει ό,τι ακριβώς χρειάζεται.
Το ουκρανικό γενικό επιτελείο ήταν αυτό που δέχθηκε αξιόπιστες αναφορές στα μέσα Απριλίου 2023 πως η Ρωσία αναζωογονούσε την παραγωγή του μέχρι τότε αδρανούς project πυραύλων Kh-50.
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Yuriy Ihnat είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αναβιώσει παλιά project, όπως τα σχέδια για την παραγωγή πυραύλων Kh-50. «Προηγουμένως, o Kh-50 δεν ήταν πρακτικός για τη Ρωσία, επειδή είχαν έναν καλύτερο πύραυλο – τον Kh-101», είπε ο Ihnat.

O  Kh-50

Ο αναπληρωτής Αρχηγός της Κύριας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Oleksii Hromov, δήλωσε ότι η Ρωσία σκοπεύει να παράγει μαζικά πυραύλους cruise Kh-50 μέχρι το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.
Θα συσσωρευτεί ένα απόθεμα τέτοιων πυραύλων οι οποίοι στη συνέχεια θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται σε χτυπήματα εναντίον ουκρανικών στόχων.
Η Raduga Design Bureau of Dubna ανέπτυξε τον Kh-50 στο πλαίσιο του προγράμματος Kh-SD (Sredney Dalnosti, μεσαίας εμβέλειας).
Ο Kh-50 έχει μήκος περίπου έξι μέτρα και ζυγίζει περίπου 1.600 κιλά.
Τροφοδοτείται από έναν κινητήρα turbofan OMKB izdeliye 37-04 (ή TRDD-50B).
Ο πύραυλος εκτιμάται ότι έχει βεληνεκές πάνω από 1.500 χλμ και μέγιστη ταχύτητα 950 χλμ/ώρα.
Ο πύραυλος εκτιμάται ότι διαθέτει μια κεφαλή βάρους 450 kb.
Το αεροσκάφος του πυραύλου έχει πεπλατυσμένη διατομή και πλευρές με πτυχώσεις.
Το σχήμα συνδυάζει τις απαιτήσεις της χαμηλής διατομής ραντάρ και της πιο αποτελεσματικής χρήσης της χωρητικότητας της θέσης όπλων του βαρέως βομβαρδιστικού όταν φορτώνεται σε έναν περιστρεφόμενο εκτοξευτή έξι σφαιρών.
Με διάφορους τρόπους, ο Kh-50 εμφανίζεται ως μικρογραφία του Kh-101.
Όπως ο Kh-101, έτσι και ο Kh-50 αντιπροσωπεύει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στους πυραύλους cruise.
O Kh-50 είναι περίπου 1,5 μέτρο πιο κοντός από το Kh-101 και περίπου 800 κιλά ελαφρύτερος.
Και οι δύο πύραυλοι έχουν κεφαλή 400-450 κιλών.
Λόγω του μικρότερου μεγέθους του, ο Kh-50 μεταφέρει λιγότερο καύσιμο και κατά συνέπεια έχει μικρότερη εμβέλεια.
Η εκτιμώμενη εμβέλεια για τον Kh-101 είναι 5500 χλμ και για τον Kh-55, μόλις 1500 χλμ.

Πλεονεκτήματα του πυραύλου Kh-50

Όντας μικρότερος, ο Kh-50 ανιχνεύεται πιο δύσκολα από τα ραντάρ.
Επιπλέον, είναι βελτιωμένος για πτήσεις σε χαμηλό ύψος και διαθέτει όπλα ηλεκτρονικού πολέμου και παγίδες θερμότητας και εκλάμψεων.
Όχι μόνο μπορεί ο πύραυλος να αποφύγει την ανίχνευση ραντάρ, αλλά μπορεί επίσης να προστατευτεί από την αεράμυνα και τους πυραύλους αέρος-αέρος εξοπλισμένους με ανιχνευτές RF και IIR.

Προηγούμενο άρθροΠόνταραν σε κουτσό άλογο – Πίστεψαν ότι ο Ζελένσκι θα διαλύσει τη Ρωσία – Τον αδειάζουν οι ΗΠΑ μετά από την αποτυχία της αντεπίθεσης
Επόμενο άρθροΞεφτίλας Μητσοτάκης! Ζητούσαν διόδια από υδροφόρα που πήγαινε να βοηθήσει στην κατάσβεση πυρκαγιάς

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ