Χιλιάδες ζώα βρέθηκαν απανθρακωμένα, χιλιόμετρα εκτάσεων κάηκαν, ενώ, περιουσίες και κόποι μίας ζωής έγιναν στάχτη και αποκαΐδια. Κάθε μέρα, οι άνδρες της Πυροσβεστικής καλούνταν να σβήσουν ταυτόχρονα 60 φωτιές, ενώ, όλες τους –στην συντριπτική τους πλειοψηφία– ήταν πυρκαγιές που προκλήθηκαν από ανθρώπινο χέρι, ηθελημένα ή όχι, σύμφωνα με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, αλλά και τα στελέχη της Πυροσβεστικής.
Καμένη γη άφησαν πίσω τους οι δεκατρείς μεγαλύτερες πυρκαγιές που «ξέσπασαν» και επεκτάθηκαν ανά την επικράτεια τον Ιούλιο, με τον απολογισμό της επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών να εκτιμά ότι έχουν καεί περισσότερα από 434.120 στρέμματα.
Συγκεκριμένα, 154.000 στρέμματα κάηκαν στη Ρόδο, 115.500 στα Δερβενοχώρια, 38.670 στον Κουβαρά και 38.670 στη Σπάρτη, 25.050 την Κέρκυρα, 19.760 το Αίγιο, 18.000 το Λουτράκι, 16.320 την Κάρυστο, 4.080 το Αλιβέρι και 4.070 τη Νάξο. Εντωμεταξύ, δεν έχει πραγματοποιηθεί ο απολογισμός των «πύρινων μετώπων» σε Λαμία και Βόλο, μέχρι στιγμής.

Τα υψηλότερα επίπεδα καμένων εκτάσεων των τελευταίων δεκατριών ετών
Παράλληλα, έχουν καταγραφεί τα υψηλότερα επίπεδα καμένων εκτάσεων από δασικές πυρκαγιές των τελευταίων δεκατριών ετών, στα τέλη Ιουλίου. «Μελετώντας τις συνολικές καμένες εκτάσεις στη χώρα μας, την περίοδο 2010 – 2023, προέκυψε ότι οι δασικές πυρκαγιές των τελευταίων δύο εβδομάδων έχουν προκαλέσει σημαντική αύξηση στις καμένες εκτάσεις, σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί στα τέλη Ιουλίου, τα τελευταία δεκατρία χρόνια», σύμφωνα με ανακοίνωση από την επιχειρησιακή Μονάδα BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ / ΕΑΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ